RAZMATRA

Parlament BiH bi odgovorne za blokadu puta u EU kaznio

parlament
VL FOTO
01.07.2011.
u 09:05

Razmatra se uspostava stalnog monitoringa u Parlamentu BiH. Konkretna inicijativa za uspostavu već je upućena i Parlament bi se trebao izjasniti

Kašnjenje BiH na euroatlantskom putu već sada je toliko da smo, osim Kosova, uvjerljivo na zadnjem mjestu u regiji kada je u pitanju potencijalno članstvo u Europskoj uniji.

U proteklih godinu dana nije urađeno ništa, osim nekoliko tehničkih stvari, što bi BiH približilo EU.

Ispunjavanje uvjeta

Suočene s ovakvim stanjem, bh. institucije pokušavaju sprati sa sebe odgovornost. Na pitanje tko je kriv, obično stiže odgovor – svi. Da bi se definitivno utvrdili krivci, ali i pratio proces ispunjavanja uvjeta koje je pred BiH postavio EU, razmatra se mogućnost uspostave stalnog monitoringa ovog procesa u Parlamentu BiH. Konkretna inicijativa za uspostavu monitoringa već je upućena i o njoj bi se državni Parlament trebao izjasniti.

- Nadležna tijela u BiH bi svakih mjesec dana trebala obavještavati Zastupnički dom o stanju procesa euroatlantskih integracija, jer iskustva iz prošlog mandata nas uče da možda ne bismo došli u poziciju da u uspostavi bezviznog režima kasnimo godinu dana u odnosu na Crnu Goru ili Srbiju da smo na ovakav način pratili ispunjavanje uvjeta.

Svakog mjeseca, razmatrajući izvješće i ono što je urađeno, doći ćemo u poziciju utvrditi tko i zašto nije uradio ono što je trebao i u krajnjem slučaju što ćemo s odgovornima, kaže zastupnik Šefik Džaferović, koji je i službeni predlagač inicijative o stalnom monitoringu ispunjavanja obveza BiH na euroatlantskom putu. Oni koji se ne slažu s ovim prijedlogom podsjećaju da Europska komisija u svojim redovitim izvješćima prilično precizno ukazuje na neispunjenje obveze, pa i na odgovornost za kašnjenje u tom procesu.

Stoga, kažu, ne treba raditi novi monitoring, nego samo čitati izvješća iz Bruxellesa i poduzimati mjere kako bi se blokade i zastoji otklonili.

Posebna priča je to što bi monitoring vršio državni Parlament koji je i sam umnogome odgovoran za kašnjenje BiH u euroatlantskim integracijama. Kao što je poznato, tek nedavno je profunkcioniralo ovo tijelo vlasti, iako su izbori održani prije skoro devet mjeseci.

Zakoni i propisi blokirani

Zakon o državnoj pomoći ili državnoj imovini neki su od propisa koji su blokirani u parlamentarnoj proceduri ili još nisu stigli do nje, a od presudnog su značenja za nastavak europskog puta naše zemlje.

Sigurno bi bilo apsurdno da Parlament BiH dođe u poziciju utvrđivati vlastitu odgovornost, pa i sankcije za vlastite propuste kojih je nedvojbeno bilo u proteklih nekoliko godina. Zbog svega ovoga teško je očekivati uspjeh spomenute inicijative.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?