150 000 hodočasnika

Papin prvi angelus: Gospodin se nikada ne umori od pomilovanja

papa Franjo (1)
Reuters/PIXSELL
17.03.2013.
u 13:19

Franjo je ispričao događaj iz Buenos Aires kada je, 1992. godine, kao biskupu poslije mise održane na trgu prišla bakica i pitala ga da je ispovijedi.

Gospodin se nikada ne umara od pomilovanja. Mi se umaramo od pitanja oprosta, kazao je papa Franjo tijekom svojeg prvog angelusa održanog danas sa prozora papinske palače na Trgu sv. Petra. Taj prvi angelus pape Franje pratilo je više od 150.000 hodočasnika.

Papa je došavši na prozor pozdravio: „Braćo i sestre, dobar dan“. Franjo se ponovno, nakon srijede kada je izabran za papu, obratio prisutnima na rgu sv. Petra i kazao kako je zadovoljan što to čini ponovno danas, u nedjelju, na dan Gospodnji.

„Lijepo je za nas kršćane razgovarati i pozdravljati se nedjeljom i danas to činimo na trgu, koji zahvaljujući medijima, poprima svjetske dimenzije“, kazao je Franjo i naglasio temu ovonedjeljnog angelusa, odnosno milosrđe, pošto se Crkva prisjeća oprosta koji je Isus dao ženi koja je izvršila preljub.

„Bog se nikada ne umara davanjem oprosta, problem je što se mi umorimo tražeći od njega oprost“, kazao je Franjo i pozvao sve da se ne umore od traženja pomilovanja. „On je Otac koji voli, koji uvijek prašta, koji je milostiv prema svima“, kazao je Franjo i naglasio kako osijetiti milosrđe mijenja sve, to je najbolje što možemo osijetiti.

„Malo milosrđa stvara svijet manje hladnim i pravednijim. Potrebno je shvatiti tog milosrdnog Oca koji ima toliko strpljenja s našim grijesima“, naglasio je Papa. Zatim je ispričao kako mu se jako svidjela knjiga kardinala Kaspera za koga je rekao da je dobar teolog, odnosno „stvarno dobar teolog, ali oprez, nije ovo propaganda za knjigu jednog kardinala“, upozorio je Franjo uz osmijeh.

>>Blog Ružice Cigler: Papa Franjo ne nosi Pradu

Njemački teolog kardinal Walter Kasper je, po ocijeni pape Franje, napisao odlučnu knjigu o milosrđu. Franjo je zatim ispričao događaj iz Buenos Aires kada je, 1992. godine, kao biskupu poslije mise održane na trgu, a u povodu dolaska kipa Gospe Fatimske, prišla bakica (kazao je “nonna“, jer da se u Argentini tako kaže za žene starije od 80 godina), i pitala ga da je ispovijedi. Budući papa, biskup Bergoglio, joj je kazao kako ona vjerojatno nije zgriješila i ne treba se ispovijediti na što mu je bakica odgovorila: „Svi griješimo ... Da nam Gospodin ne oprašta sve, svijet ne bi postojao“. To je, kaže Franjo, bila duboka misao i „htio sam pitati bakicu nije li studirala na Gregorijani“. Evo, to je poruka, odnosno da se Gospodin nikada ne umori od praštanja, ali mi se umorimo od traženja oprosta.

Na koncu molitve angelusa Franjo je kazao kako je preuzeo ime zaštitnika Italije, Franje Asiškoga, što „jača moju duhovnu povezanost s ovom zemljom iz koje je podrijetlom moja obitelj“, te je pozdravio sve: „Dobra nedjelja i dobar objed!“. Danas ujutro papa Franjo održao je misu u župnoj crkvi Sv. Ane u Vatikanu, unutar vatikanskih zidina, a na kojoj su sudjelovali vatikanski djelatnici te stanovnici rimske četvrti Borgo. Pošto je danas peta korizmena nedjelja u propovijedi je Papa govorio o milosrdnom Bogu, što je onda ponovio i tijekom angelusa.

>>Sve o novom papi Franji pročitajte u našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?