Preuzimanje dužnosti

Papa imenovao nuncija za BiH

Luigi Pezzuto
18.11.2012.
u 10:39

U sljedećih mjesec dana, najkasnije početkom sljedeće godine, trebao bi preuzeti dužnost

Papa Benedikt XVI. imenovao je novog apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, objavila je Katolička tiskovna agencija pozivajući se na objavu iz Vatikana. To je, kako je Večernjak ranije najavio, nadbiskup Luigi Pezzuto, dosadašnji apostolski nuncij u Republici Salvadoru, a imenovanje je objavljeno 17. studenoga 2012.

Nadbiskup Luigi Pezzuto rođen je 30. travnja 1946. u mjestu Squinzano na jugoistoku Italije. Za svećenika nadbiskupije Lecce zaređen je 25. rujna 1971. Diplomirao je teologiju, a u diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. travnja 1978. te bio na službi u papinskim predstavništvima u: Gani, Paragvaju, Novoj Gvineji, Brazilu, Senegalu, Ruandi i Portugalu. Otpravnikom poslova a.i. u Apostolskoj nuncijaturi u Republici Kongu i Republici Gabonu imenovan je 18. listopada 1995. Apostolskim nuncijem u Republici Kongu i Republici Gabonu imenovan je 7. prosinca 1996.Dana 22. svibnja 1999. imenovan je apostolskim nuncijem u Ujedinjenoj Republici Tanzaniji. Apostolskim nuncijem u Republici Salvadoru i Belizeu imenovan je 2. travnja 2005.Poznaje francuski, španjolski, portugalski i engleski jezik.

Msgr. Luigi Pezzuto naslijedit će u BiH apostolskog nuncija Alessandra D’Errica koji je proveo šest godina diplomatske službe u BiH i sada je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Sveta Stolica je zabrinuta za stanje katolika u BiH, o čemu je u nekoliko navrata osobno progovorio i Sveti Otac Benedikt XVI.

- Najdramatičnije stanje za katolike u Europi je u BiH. U našoj zemlji je njihova budućnost najneizvjesnija - poručili su nedavno biskupi iz BiH sa zasjedanja u Sarajevu. O stanju katolika u BiH se raspravljalo i na nedavnom zasjedanju europskih biskupa u Švicarskoj. Nadbiskup Luigi Pezzuto ima bogato iskustvo i zasigurno je Sveta Stolica poslavši upravo njega za novog apostolskog nuncija u BiH imala na umu sve poruke koje su o dramatičnosti za Katoličku crkvu i narod u BiH u posljednje vrijeme poslane. Jedna od njegovih posljednjih misija bila je upravo u pokušaju zaustavljanja nasilja u Salvadoru u kojima zbog obračuna razbojničkih skupina strada veliki broj ljudi. Osobno je pomogao da se jedna skupina koja se nalazi u zatvoru duhovno ‘izliječi’ kajući se za svoje grijehe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?