govor u bruxellesu

Panetta pozvao članice NATO-a da ne smanjuju vojne proračune

'RNPS YEAR 2009 - Leon Panetta, the nominee for Central Intelligence Agency Director, testifies at his Senate Select Intelligence Committee confirmation hearing on Capitol Hill in Washington, February
'JIM YOUNG'
05.10.2011.
u 19:43

Američki ministar obrane zabrinut je za budućnost NATO-a, koji ima financijskih problema jer neke države manje pomažu u financiranju.

Američki ministar obrane Leon Panetta pozvao je države članice NATO-a da ne smanjuju vojne proračune jer bi u suprotnom moglo doći do opasnih iznenađenja, prenosi Reuters.

Panetta je u svom prvom europskom govoru, u institutu Carnegie Europe u Bruxellesu, upozorio na važnost NATO-a u rješavanju vojnih kriza u cijelom svijetu, poput vojnih intervencija u Libiji i Afganistanu. Takve bi se akcije, smatra Panetta, teško mogle organizirati u budućnosti budu li financijski teret morale snositi samo neke članice.

– Ne možemo si priuštiti da države donose odluke o smanjenju vojnih proračuna u vakuumu, bez izvještavanja susjeda i saveznika – rekao je Panetta.

Američki ministar ipak je bio blaži od svog prethodnika Roberta Gatesa, koji je u svom posljednjem govoru u Bruxellesu upozorio da NATO postaje savez između onih koji snose teret s jedne strane te onih koji samo uživaju u pozitivnim rezultatima s druge. Panetta je pak pozvao na veću povezanost i suradnju u svijetu u kojemu je sve više opasnosti i neizvjesnosti.

– Ne možemo predvidjeti gdje će se dogoditi sljedeća kriza, ali znamo da smo snažniji ako se s njima suočimo zajedno – izjavio je Panetta.

Panetta je također upozorio da je intervencija u Libiji upozorila na neke zabrinjavajuće praznine u radu NATO-a, kao što je nestašica vozila i ostale opreme.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?