Oproštaj

Pamtit će ga se po dobroti, skromnosti i ljudskoj toplini

Pokop
10.11.2012.
u 11:22

Uz nazočnost brojnih vjernika, prijatelja..., 
u Međugorju na groblju Kovačica pokopan župnik fra Petar Vlašić

U Međugorju je u petak poslijepodne na groblju Kovačica pokopan fra Petar Vlašić, međugorski župnik, koji je tu dužnost obavljao više od pet godina u ovoj svijetu poznatoj župi. Svetu misu zadušnicu, uz koncelebraciju provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivana Sesara i 170 svećenika, predvodio je mostarski biskup dr. Ratko Perić. Na pokopu se okupilo više tisuća vjernika i hodočasnika, brojnih svećenika, časnih sestara i franjevačkih novaka.

Zahvala i zagovor

Fra Petar je preminuo u 75. godini života, 51. godini redovništva i 47. godini svećeništva. Međugorska crkva bila je ispunjena vjernicima iz međugorske župe, pokojnikovog rodnog mjesta župe Gorica, Kongore, Blagaja i brojnih drugih mjesta gdje je službovao fra Petar, kao i inozemni hodočasnici. U Međugorju je boravio od 1999. godine, a službu župnika obavljao je od kolovoza 2007. godine do svoje smrti. Na početku misnog slavlja biskup dr. Ratko Perić je rekao: “Na ispraćaju brata i svećenika dojučerašnjeg župnika ovdje u Međugorju ne bi trebale nedostajati dvije riječi. Prva je zahvala, a druga je zagovor”. Potom je zahvalio pokojnom fra Petru Vlašiću na njegovih 47. godina svećeničkog “služenja u ovoj našoj Hercegovini”. Otišao je u 75. godini života kada je trebao ići u crkvenu mirovinu, on je već u Božjoj mirovini”, naglasio je mostarski biskup. U oproštajnoj propovjedi dr. fra Ivan Sesar je, među ostalim, kazao: “Gajući silnu ljubav prema svojoj provinciji, svom zvanju, napose prema crkvi pripremao se za susret s Gospodinom cijelog ovozemaljskog života. Zračio je dobrotom, srdačnošću, jednostavnošću i ljudskom toplinom. Pamtit će ga Provincija kao fratra iz naroda i za narod. Hvala ti za služenje Bogu i narodu, Gospi i tolikim hodočasnicima koji su dolazili i dolaze u Međugorje. Životopis fra Petra Vlašića govorio fra Marinko Šakota u ime međugorskog župnog ureda. Od fra Petra su se oprostili župnik župe Gorica fra Željko Grubišić, a u ime kolega fra Marinko Leko... Fra Petar je uz pjesmu ‘Kraljice Neba’ pokopan u franjevačku grobnicu na groblju Kovačica u Međugorju. Fra Petar je znao kazati kako je župnik najveće župe na svijetu budući da u nju dolaze hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Zajednička molitva

Tisuće i tisuće župljana i vjernika iz mjesta i župa gdje je fra Petar bio na službi, od 13 do 15 sati došlo je do preminulog tijela fra Petra Vlašića izloženog u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju i oprostilo se od njega. Pored odra su stalno molili i škropili, te su u njegovu spomen rekli: “Hvala ti za sve, dragi naš fra Petre, naš dragi župniče”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?