ODLIKA

Palić kriv, kraj rada u SIPA-i

SIPA
19.01.2013.
u 10:49

Zaposlenima prijetio sankcijama i bio isključiv u radu

Stegovno povjerenstvo Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izreklo je mjeru prestanka radnog odnosa sada već bivšem načelniku Regionalnog ureda Sarajevo, Rašidu Paliću.

Slučaj je okončan

Tako je okončan jedan od slučajeva koji je privukao veliku pozornost javnosti, imajući u vidu da nisu česti slučajevi sankcioniranja visokopozicioniranih dužnosnika u državnim institucijama. Palić je jedan od nekoliko dužnosnika SIPA-e protiv kojih je direktor ove agencije, Goran Zubac, zbog različitih propusta pokrenuo stegovne mjere. Konkretno, Palića, koji je svojedobno bio i načelnik regionalnog ureda SIPA-e u Mostaru, Zubac je dva puta suspendirao s posla. Rezultat prvog stegovnog postupka bio je da je Palić sredinom ove godine kažnjen umanjivanjem plaće u iznosu od 20 posto tijekom vremenskog razdoblja od šest mjeseci i zabranom napredovanja u službi u razdoblju od tri godine. Ovakva odluka uslijedila je dva mjeseca nakon što ga je direktor Zubac prvi put suspendirao, jer je ignorirao redovne procedure oko vođenja istraga i obavljanja policijskoga posla, a nije reagirao niti nakon nekoliko upozorenja i skretanja pozornosti da se radi o ozbiljnim propustima. Samo nekoliko mjeseci kasnije, u rujnu prošle godine, protiv Palića je pokrenut novi stegovni postupak, uz obrazloženje da je u periodu od srpnja 2011. do ožujka 2012. organizirao rad ureda suprotno državnoj strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma, te da je u rukovođenju bio isključiv, samovoljan, da je uposlenim prijetio, što je za posljedicu imalo narušavanje međuljudskih odnosa. Nakon što se suočio sa sankcijama Palić se pismenim putom obratio ministru sigurnosti BiH, Fahrudinu Radončiću, ali i još nekim dužnosnicima, tvrdeći da je žrtva mobinga i nezakonitog postupka koji se vodi protiv njega. Njegov odvjetnik je, pak, podnio prijavu Tužiteljstvu BiH protiv odgovornih u Odjelu unutarnje kontrole SIPA i Stegovnog povjerenstva. Ipak, čini se da će, usprkos Palićevim potezima, na ovaj slučaj uskoro biti stavljena točka, a upućeni kažu kako će u SIPA-i biti još mjera čiji je cilj spriječavanje samovolje pojedinaca i nezakonitih aktivnosti, a u svemu imaju podršku državnih i međunarodnih institucija.

SIPA ima podršku

Drugim riječima, SIPA neće posustati i nastavit će u čišćenju vlastitih redova. Podsjećamo, ravnatelj Zubac je ubrzo nakon dolaska na dužnost podigao kaznenu prijavu protiv svog prethodnika, Mirka Lujića, kojeg je potom poslao u mirovinu. Lujiću se na teret stavlja da je zlouporabio pravo na naknadu za odvojeni život. Nešto ranije Zubac je donio odluku o suspenziji Rašida Palića, ali i Mije Goluba, zamjenika načelnika Financijsko-obavještajnog odjela SIPA-e. Zubac je na kraju podnio kaznenu prijavu i protiv svog zamjenika, Marka Dominkovića zbog nesavjesnog rada u službi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?