dosta im je svega

Pala vlada Tunisa, neredi i mrtvi na ulicama glavnog grada

tunis (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/6
14.01.2011.
u 16:47

Iz Tunisa se danas vratilo 178 hrvatskih turista. Britanske turističke agencije počele su odvoziti i svoje turiste

Nakon višetjednih nasilnih sukoba danas je pala vlada Tunisa, parlament je raspušten, a novi izbori trebali bi se održati za šest mjeseci, prenosi BBC. Tisuće ljudi prosvjedovalo je u glavnom gradu Tunisu, zahtijevajući da predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali ponudi trenutačnu ostavku. Ben Ali na vlasti je već 23 godine. 

Premijer Mohammed Ghannouchi izjavio je da je predsjednik naredio raspuštanje vlade i sazivanje novih izbora. Dodao je da je predsjednik njemu dodijelio mandat za sastavljanje nove vlade, prenosi AFP. 

>>Hrvatski se građani vratili iz Tunisa, ostala jedna studentica

Prosvjednici su se okupili pred ministarstvom policije, koje optužuju za ubojstva najmanje 23 osobe poginule u prosvjedima. Policija je suzavcima rastjerivala prosvjednike. Organizacije za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je broj ubijenih dvostruko veći te da je samo od jučer ubijeno 13 osoba. 

Iz Tunisa se vratilo 178 hrvatskih turista. Britanske turističke agencije počele su odvoziti i svoje turiste, a Francuska i SAD pridružile su se zemljama koje ne preporučuju putovanje u Tunis.

Prosvjedi su počeli sredinom prosinca, kada je policija tijekom rutinske kontrole oduzela robu 26-godišnjem Mohammedu Bouaziziju, koji je bez dozvole prodavao voće i povrće. Kao i mnogi drugi mladi Tunižani, Bouazizi je imao fakultetsku diplomu, ali ne i posao.

Voće i povrće prodavao je da bi preživio. U znak prosvjeda, poslije oduzimanja robe, Bouazizi se polio benzinom i zapalio. Umro je u bolnici nekoliko dana kasnije. Bouazizijevo samospaljivanje pokrenulo je val prosvjeda protiv siromaštva i nezaposlenosti te korumpirane vlade, navodi BBC.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

1O
1st-opinion
17:18 14.01.2011.

Danas u Tunisu, sutra isto slijedi u Hrvatskoj koja je to onda novost??

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije