Mostar

Pacijenti u ambulanti zbog tzv. plivačkog uha - vanjske upale uha

Uho
07.07.2012.
u 12:19

Oni koji imaju česte upale uha u opasnosti su pri kupanju u bazenima, moru i rijekama, kao i oni koji imaju perforiran bubnjić

Malaksalost, sunčanica te opća nemoć nisu jedini razlozi zbog kojih pacijenti traže pomoć liječnika u vrućim ljetnim danima. Liječnici objašnjavaju da je zbog boravka na moru, jezeru ili rijekama ovo razdoblje kada često dolazi do infekcija i upala uha, a razlog tome leži u činjenici da je slušni kanal tada izravno izložen prljavoj vodi.

Plivačko uho

Kako nam je kazao dr. Miro Leventić, voditelj Odjela ORL i MFK SKB-a Mostar, problema ima s tzv. plivačkim uhom - vanjskom upalom uha. - To je jako nezgodno, neugodno i bolno, ali nije opasno po sluh samo malo treba pripaziti gdje se kupa, kazao je dr. Leventić. Dodao je i kako pacijenti imaju problema s ušnim voskom koji u kontaktu s vodom nabubri te zatvori uho, te nestaje sluha, zaglušenje i šum. Kazao je kako su u opasnosti od kupanja u bazenima, moru i rijekama kroničari, odnosno oni koji imaju česte upale uha, perforiran bubnjić. - Oni su u opasnosti jer mogu razviti ozbiljnije upale, kao primjerice upalu srednjeg uha koja pak može ići prema unutarnjem i prema mozgu, te upale mozga i moždane ovojnice, kazao je dr. Leventić dodavši kako su kroničari u opasnosti ako se kupaju u neprimjerenim mjestima. Uputio je i savjet svima onima koji imaju problema s oštećenjem bubnjića da trebaju pripaziti da voda ne dolazi u kontakt s uhom, što znači kako trebaju rabiti čepiće ili zaštitna sredstva. Svakako trebaju izbjegavati i ronjenje, koje im nije nikako preporučljivo jer voda može samo pogoršati upalu. Problemi se ljeti mogu javiti i zbog nestručnog skladištenja hrane koja se brzo kvari. Prema riječima dr. Ive Curića šefa Odjela za infektivne bolesti KBC Mostar, ima malo veći broj akutnih crijevnih bolesti, ali je primjerice manje ugriza zmija.

Trovanje hranom

Što se tiče trovanja hranom, dr. Curić je kazao kako ima i toga, ali u standardnim mjerama, i broj je isti kao i lani. Što se tiče kupanja u rijekama koje mogu biti zagađene kazao je kako mogu dobiti crijevne viroze, ljetne gripe, ljetne upale pluća kao i ljetni serozni meningitis, za koji je rekao da do sada nije bilo nijednog zabilježenog slučaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?