london

Oženjeni svećenici u Katoličkoj crkvi

anglikanci
16.01.2011.
u 12:23

Trojica bivših anglikanskih biskupa postali su katolički svećenici tijekom obreda kojem su prisustvovale njihove žene

RIM – Žene i djeca katoličkih svećenika u prvom redu klupa u katedrali prisustvuju zaređenju njihovih muževa (i otaca). Rijetko viđena slika. Trojica bivših anglikanskih biskupa preobratili su se na katolicizam, tijekom svečane mise jučer u londonskoj katedrali, zahvaljujući Apostolskoj konsituciji koju je potpisao Benedikt XVI. (4. studenoga 2009.)  kako bi se omogućilo anglikanskim svećenicima, koji se protive zaređenju žena u svećenike u Aglikanskoj zajednici, prelazak pod okrilje Rima.

U katoličkoj katedrali u Westminsteru, koja se nalazi nedaleko anglikanske kategrale i Parlamenta, u Londonu, jučer je održan rijetko viđeni obred. Trojica bivših anglikanskih biskupa, s njihovim ženama i djecom koji su sjedili u prvim klupama, postali su katolički svećenici. Zaredio ih je mons. Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera koji je najviši katolički dužnosnik u Engleskoj.  

Trojica, sada, katoličkih svećenika su velečasni Andrew Burnham, velečasni John Broadhurst i velečasni Keith Newton, koji će ujedno biti na čelu posebnog katoličkog ordinarijata za preobraćene anglikanske svećenike. Ordinarijat se zove Naša Gospa od Walsinghama, a njegov zaštitnik je blaženik John Henry Newman, koga je Benedikt XVI. beatificirao tijekom prošlogodišnjeg boravka u Velikoj Britaniji. To je prvi ordinarijat, koji je 15. siječnja 2011. osnovala Kongtregacija za nauk vjere i koji omogućava prelazak anglikanskih svećenika u katoličke.

Oženjeni bivši anglikanski biskupi i svećenici prelaskom u Katoličku crkvu više ne mogu napredovati u crkvenoj karijeri, ne mogu postati biskupima. Tako su i trojica bivših biskupa anglikanske zajednice sada postala samo katoličkim svećenicima.

Newton (58) je oženjen s Gill Donnison od 1973. i imaju troje djece. Katolička crkva od oženjenih bivših anglikanskih svećenika ili biskupa ne traži da se rastanu. Dakle, oženjeni katolički svećenici, pa i za Englesku, predstavljaju izuzetak. Dakako, tek treba vidjeti hoće li taj izuzetak jednom u budućnosti postati i mugućnost za katoličke svećenike da se žene, odnosno hoće li Katolička crkva mijenjati doktrinu o celibatu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?