dom & vrt

Ovo je biljka koja ubija prehladu i gripu

bazga
DIV
04.08.2013.
u 09:09

Bazga spada među najstarije ljekovito bilje koje čovjek koristi. Ono što se prema narodnim predajama i danas njeguje u nekih naroda jest skidanje šešira uz naklon kad se prolazi kraj grma bazge

Bazga spada u najstarije i najpoznatije ljekovito bilje, što potvrđuju nalazi iskopavanja naseobina iz kamenog i brončanog doba u sjevernoj Italiji i Švicarskoj, u kojima su pronađeni plodovi i grančice bazge. Ono što se prema narodnim predajama i danas njeguje u nekih naroda jest skidanje šešira uz naklon kad se prolazi kraj grma bazge, a kod nekih naroda postoji vjerovanje da u grmu bazge obitavaju kućna božanstva koja štite kuću i obitelj. Izvorno latinsko ime potječe od riječi sambuco, što je naziv glazbala koje se izrađivalo od bazgovine. Antivirusno i antibakterijsko djelovanje bazge koristi se u liječenju respiratornih organa i dišnih putova, bubrega i mokraćnih organa, limfnog sustava te bolesti kože. Antivirusno djelovanje bazge otkriće je izraelske virologinje dr. ph. Madeleine Mumcuouglu koja je 1995. otkrila da ekstrakt bazge (sambungrin – hemagglutinin) djeluje na virus uzročnika prehlade (Myxoviruses influenzae). Povijesno bazga je stoljećima u pučkoj medicini služila kao čistač probavnog trakta.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?