Fojnica

Otvoren muzej Franjevačkog samostana

Muzej
02.09.2012.
u 11:44

Djelatnici Zemaljskog muzeja završili posao uređenja muzejskog postava

Šest mjeseci nakon početka radova na uređenju stručnog postava muzejskih eksponata smještenih u prizemlju Franjevačkog samostana u Fojnici, posao je priveden kraju, a vrata muzeja ponovno su otvorena za posjetitelje. U prizemlju zgrade muzeja može se pogledati 48 vitrina s različitim eksponatima koje su fojnički fratri skupljali kroz šest i pol stoljeća postojanja samostana. Sredstva za ovaj projekt osigurale su Vlade RH koja je izdvojila 31.000 KM i Federacije BiH koja je, preko Ministarstva kulture, osigurala 20.000 KM. To nisu velika sredstva, pogotovo kada se ima u vidu važnost ovog projekta za cijelu BiH. “Ovdje u samostanu u Fojnici imamo korijene države BiH. Oni neće trajati vječno, a naša je dužnost, koliko god je to moguće, produljiti im vijek trajanja“, kazao je na svečanosti otvorenja fra Janko Ljubos, kustos muzeja. Kako nam je pojasnio fra Janko, nakon što je otvorena umjetnička galerija, sređena arhiva te uređen dio muzejskog postava, tri četvrtine posla na očuvanju bogatog književnog i muzejskog blaga Franjevačkog samostana u Fojnici, jednog od tri najstarija u BiH, je urađeno. “U budućnosti nas čekaju uređenje stručnog postava muzeja na prvom katu, numizmatičke zbirke, filatelije, crkvenog ruha i zlatnog i srebrnog posuđa, sobe franjevačkih velikana, fojničkog grbovnika, ahdname i plašta te ostalih muzejskih predmeta. Očekujem da ćemo i ovaj posao završiti u suradnji sa Zemaljskim muzejom BiH. Čeka nas i digitalizacija knjižnog fonda, izrada turističkog vodiča te iznalaženje sredstava za zapošljavanje barem tri stalna djelatnika, portira, vodiča i knjižničara.

Nadam se da će Vlada naše Srednjobosanske županije, po uzoru na vlade nekih drugih županija, pronaći sredstva za barem tri zaposlena u muzeju. Samostan Gorica u Livnu ima ih sedam“, kaže fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici. Zbog nedostatka sredstava, Muzej franjevačkog samostana u Fojnici ponovno se zatvara 15. studenog jer fratri sredstava za grijanje nemaju. “Prava je šteta zatvoriti ponovno muzej jer samo ovog ljeta, zbog radova na uređenju, vratili smo brojne turiste koji su ga željeli pogledati“, kaže fra Janko Ljubos, kustos muzeja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?