Čapljina

Otvoren je i prijelaz Unka

GP
Frano Matić
15.06.2012.
u 10:18

Povećan je broj tzv. čitača putnih isprava

Na svim graničnim prijelazima koji su u nadležnosti postrojbe Granične policije BiH Doljani Čapljina povećan je broj tzv. čitača putnih isprava. To je bio i jedan od preduvjeta GP BiH za odobrenje bezviznog režima BiH.

Rasteretiti promet

To je samo jedna od pojačanih aktivnosti granične policije na prijelazima koje kontrolira postrojba Doljani, a to su Doljani, Unka, Gabela Polje I, Bijača, Crveni Grm, Orahovlje i željeznički granični prijelaz. A od 1.lipnja do 31.rujna otvoren je i prijelaz Unka koji je sada međunarodni granični prijelaz u putničkom prometu osim autobusa. Cilj je rasteretiti promet i smanjiti gužve na drugim graničnim prijelazima gdje se u onoj špici turističke sezone znaju stvarati i kilometarske kolone te su neizbježna i duga čekanja na prijelaz granice. Stoga je otvaranjem prijelaza Unka situacija znatno olakšana pa je to na kraju lakše i putnicima, a i graničnim policajcima koji već od travnja ove godine imaju pune ruke posla. Bilježe se neki rekordi u prijelazu granice, a što se posebno odnosi na automobile i autobuse. Tako je granicu u općinama Čapljina i Ljubuški u travnju i svibnju prešlo skoro šest tisuća autobusa (na ulazu u BiH) i 5221 autobus na izlazu iz BiH. “Ovo je zaista rekord u odnosu na ranije godine, a tek su pred nama one prave ljetne gužve i pojačan promet k Međugorju i drugim svetištima u BiH. Na početku sezone godišnjih odmora očekujemo one prve veće gužve na granici. U suradnji s policijom RH u praksi imamo sustav tzv. popuštanja pri velikim gužvama, a to znači da se radi minimalna kontrola putnih isprava. Isto tako u suradnji s hrvatskim kolegama otvaraju se tzv. dvostruki trakovi, a sve kako bi promet na granici bio što protočniji”, govori nam Vladimir Popović, zapovjednik postrojbe GP BiH Doljani Čapljina koja konstantno bilježi odlične rezultate i u otkrivanju kaznenih djela na i oko granice. Tako je u protekla dva mjeseca otkriveno više kaznenih djela među kojima su jako zanimljive i dvije situacije u kojima su talijanski karabinjeri uhvaćeni u pokušaju davanja mita graničnim policajcima BIH.

Davanje mita

To se odnosi na kazneno djelo “davanja dara i drugih oblika koristi” graničnim policajcima BiH koji su naravno bili jako iznenađeni jer to rade njihove talijanske kolege policajci koji su inače poznati po borbi protiv mafije i korupcije u Italiji. Talijani su uhvaćeni u pokušaju davanja mita u situaciji kada im se “žurilo do Međugorja”, tj. bili su jako nestrpljivi pri pregledu isprava na granici pa su pokušali preko darova “zamoliti” granične policajce BiH da ubrzaju rad čitača putnih isprava i da tako što prije prijeđu granicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?