PRIJEVARA

Otkupili stanove, ali ih ne mogu prodati, zgrada pod hipotekom

stecaj02
Dominik Grgurić/pixsell
22.03.2011.
u 08:56

Stanari su otkrili prijevaru tek kada je jedan od njih aplicirao kod banke za dobivanje namjenskog kredita

Nakon višegodišnjeg procvata izgradnje desetaka monumentalnih poslovnih i stambenih objekata, sarajevsko tržište nekretnina suočava se s dramatičnim padom prometa, a nekoliko najkrupnijih sarajevskih graditelja nalazi se na samom rubu financijskog bankrota, a od potpunog potonuća čuva ih još samo “uviđavnost” banaka koje ne žure s proglašenjem bankrota jer ni same ne znaju što uraditi sa stotinama tisuća četvornih metara poslovnog prostora.

Šok zbog hipoteke

Najbolji primjer za to jest poslovno-trgovinski centar Vila Park izgrađen kreditima prije nekoliko godina na atraktivnoj lokaciji na Čengić vili. Nakon samo nekoliko mjeseci rada trgovačkoga centra, zaredali su otkazi većine zakupaca zbog slabog prometa, pa je objekt na koncu “privremeno” zatvoren. U nekoliko navrata i banka je oglašavala prodaju ili pak iznajmljivanje objekta, ali zainteresiranih nije bilo pa je Vila Park već mjesecima zaključana. No, čini se da je slučaj stanara Ulice Mula Mustafe Bašeskije na broju 5 bez presedana u svakodnevnom životu. Naime, spomenuta zgrada u ulici znamenitog Bašeskije nalazi se u središtu grada, a administrativno pripada općini Stari grad. Iako su njezini stanari otkupili stanove prije deset godina, točnije 2000. godine, oni ih danas ne mogu prodati, jer je cijela zgrada stavljena pod hipoteku. Iz razgovora s pojedinim stanarima doznali da nisu uopće znali da su im stanovi pod hipotekom. To su otkrili tek kada je jedan od stanara ove zgrade aplicirao kod banke za dobivanje namjenskog kredita.

Međutim, kada je dobio odgovor iz banke da ne može dobiti kredit jer ima stan pod hipotekom, ostao je zatečen i šokiran znajući da nikada nije stavljao stan pod hipoteku. Tek kada je jedan stanar pokušao prodati svoj stan i kada je saznao da to ne može učiniti, također zbog hipoteke, saznalo se da je cijela zgrada u Ulici Mula Mustafe Bašeskije na broju 5 stavljena pod hipoteku. S druge strane, cijela priča nije vezana samo za problem stanara koji žive na spomenutoj adresi, de facto stanari cijelog kvadranta koji obuhvaća Ulicu Kaptol, u kojoj je i Ordinarijat Vrhbosanske nadbiskupije te ulicu Dženetića čikmu, traže pravdu već nekoliko godina, jer su im uzurpirana i devastirana dvorišta od iste osobe koja je i cijelu zgradu stavila pod hipoteku, a riječ o izvjesnom Hajri Muliću.

Uz to, važno je spomenuti i stanare koji stanuju na adresi Kaptol 10, a koji također nisu imali pojma da je i njihova zgrada pod hipotekom. Iako je ovo slučaj za tužiteljstvo, do sada su se ovim problemima bavile isključivo inspekcijske službe.

Ogorčenim stanarima čiji su stanovi pod hipotekom ostaje čekati kakvo će rješenje donijeti sud, jer su pojedini vlasnici stanova angažirali odvjetnike kako bi skinuli hipoteke sa svojih stanova.

Stanari bespomoćni

Na kraju, moglo bi se postaviti i pitanje je li stavljanje ovih zgrada pod hipoteku u strogom središtu glavnoga grada ujedno i poruka vlasnicima stanova, među kojima ima nekoliko hrvatskih i srpskih obitelji, da je situacija uistinu alarmantna. Međutim, kako god teška vremena bila, ovaj slučaj je uistinu presedan.

Želja ovih stanara je samo da im se skine hipoteka s njihovih davno otkupljenih stanova te da normalno žive. Ostaje vidjeti hoće li nadležne institucije, kojima su se stanari obraćali, išta poduzeti kako bi se problem stanara konačno riješio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?