PRVI SLUČAJ

Osuđen, a kod kuće s obitelji!

zatvor
Srećko Stipović
03.06.2012.
u 10:48

Hercegovac iz Viteza osuđen je za sječu šume na pet mjeseci zatvora. Kako prije toga nije bio osuđivan, ponuđeno mu je služenje zatvorske kazne kod kuće. Na nozi ima elektronsku narukvicu,

Općinski sud u Travniku i Kazneno popravni zavod u Busovači implementiraju pilot-projekt služenja zatvorske kazne u kućnom pritvoru. Četrnaest osuđenika za lakša kaznena djela već je dobilo elektronske plastične ogrlice i služe kaznu kod kuće umjesto u zatvoru. Na ovaj način država ostvari velike uštede a osuđenik je uz obitelj i ima ograničeno kretanje u prečniku od 50 metara. Nedžad Hercegovac iz Viteza osuđen je za sječu šume pred Općinskim sudom Travnik na pet mjeseci zatvora. Kako prije toga nije bio osuđivan, ponuđeno mu je služenje zatvorske kazne kod kuće. Na nozi ima elektronsku ogrlicu, a u kući uređaj koji registrira njegovo zadano kretanje.

Zavidni prijatelji

- U kućnom pritvoru sam. Nije loše, nemam primjedbi. Hvala ljudima kad su mi ovo omogućili. Mogu se kretati po dvorištu, raditi posao u bašti, biti sa svojom obitelji. Žena mi je invalid, imamo dvoje djece i hvala Bogu da me zapala elektronska narukvica. Moji prijatelji koji su također osuđeni zbog sječe šume zavidni su mi na narukvici jer oni moraju u zatvor, a ja sam ipak kod svoje kuće. Pisali su molbe sudu da im dodjeli narukvice, ali su im odbijene. Jedini problem je što mogu doći do vrata štale, ali ne mogu ući u štalu da položim kravama. Jednostavno tu prelazim zadanu granicu, a ne bih sebi stvarao probleme bez potrebe. Da sam još to mogao to bi bilo ovako - trlja Nedžad bradu zadovoljan što poput svoga brata koji je također osuđen za bespravnu sječu šume nije u zatvoru. - Trenutačno imamo 14 osoba koje izdržavaju kaznu zatvora kod kuće u određenom graničnom prostoru s tim narukvicama. To su osuđenici sa kaznama do godine dana, i to je dobrim djelom rasteretilo ovaj zatvor koji je inače konstantno pun. Mogu reći da sudsko vijeće Općinskog suda u Travniku ima kriterije tko može dobiti elektronsku narukvicu i kaznu služiti u kućnom pritvoru. Dakle nema govora da to dobiju ljudi koji su osuđeni za teška kaznena djela na duže kazne i koji ponavljaju kazneno djelo - rekao nam je Marko Krišto, upravitelj KPZ-a u Busovači.

Žena zadovoljna

Nedžadova supruga Maida prije nekoliko godina pala je s balkona kuće te je imala ozbiljne ozljede kičme zbog čega je postala invalid. Pitali smo je koliko joj znači Nedžadovo služenje kazne kod kuće? - Puno mi to znači. Ja sam invalid, imamo dvoje djece i nitko od nas nigdje ne radi. Dakle, nemamo nikakva primanja. Da je u zatvoru, što bih ja? Nemamo automobil, nemam ni novca kako bih ga posjećivala. Ovako je najbolje. Neka je među nama pa taman jednom dnevno jeli - kaže nam Maida. Dvostruki način kontrole praćenja osuđenika kod kuće potvrdio je, kaže upravitelj Marko, da se osuđenici pridržavaju propisanih ograničenja u prostoru.

- Osim toga što se kretanje osuđenika u kućnom pritvoru prati u zatvoru, ono se prati i u jednom centru u Mostaru 24 sata dnevno. Dakle, nemoguće je da zatvorenik koji služi kaznu kod kuće skine ogrlicu i ode šetati izvan zadanog prostora od 50 metara - zaključuje zatvorski upravitelj Marko Krišto.

Ključne riječi

Komentara 1

ET
etrao
08:08 04.06.2012.

Ja koliko poznajem zemljopis mislim da je Vitez u Bosni, a ne u Hercegovini

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?