Talijanski mediji:

'Oslobađanje hrvatskih generala otvara jugoslavenske rane'

Ante Gotovina Trg (1)
Borna Filic/PIXSELL
17.11.2012.
u 16:06

"Oslobađanje hrvatskih generala otvara jugoslavenske rane", naslov je u današnjem listu Corriere della Sera koji je suština pisanja talijanskih glasila o haaškoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Oslobađanje hrvatskih generala otvara jugoslavenske rane", naslov je u današnjem listu Corriere della Sera koji je suština pisanja talijanskih glasila o haaškoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Prenosi se, zapravo, i reakcije Beograda koje, dakako, nisu pozitivne na odluku suda u Haagu, pa drže kako se napetosti između dvije bivše jugoslavenske republike ponovno otvaraju.

Protiv oslobađanja hrvatskih generala bio je u vijeću haških sudaca i talijanski sudac Fausto Pocar.

- Ja sam protiv cijele drugostupanjske presude, koja je u suprotnosti s pravosuđem - izjavio je talijanski sudac Pocar. Talijanska glasila prenose i "šuškanja" u Haagu kako je predsjednik sudskog vijeća Theodor Meron Amerikanac, a "Amerikanci su, na čelu s veleposlanikom Peterom Galbrightom, bili ti koji su pripremili vojnu operaciju Oluja", piše Corriere della Sera, te dodaje kako je "mrlja protusrpskog plana pripremljenog za stolom, sada skinuta iz službene hrvatske povijesti".

Srbijanski čelnici govore o "političkoj presudi"

Citiraju se, zatim, srbijanski čelnici koji govore o "političkoj presudi", te kako su 20 godina poslije rata u Haagu osuđeni samo srbijanski čelnici.

List zaključuje kako na osnovu haaških odluka "proizlazi kako za 90 tisuća Srba prognanih iz Hrvatske i ukupno milijun Srba izbjeglica (na eksjugoslavenskom prostoru) koji su u ratu izgubili bližnje i obitelj su odgovorni samo njihovi lideri".

Iz toga zaključka može se shvatiti kako se smatra da za rat u ex Jugoslaviji nisu krivi samo srbijanski čelnici, te da bi i drugi trebali snositi određenu odgovornost. No, kako je i talijanski parlamentarac Aldo Di Biagio izjavio dopisniku Večernjeg lista, ova haaška presuda korak je dalje za međunarodnu zajednicu da konačno shvati tko je bio agresor, tko je prouzrokovao sukobe na eksjugoslavenskim prostorima, a tko je vodio oslobodilački rat.

Sve o presudi generalima Gotovini i Markaču te kako ih je dočekala Hrvatska čitajte u našem specijalu "Generali na slobodi"

>>'Oslobađajuća presuda s mogućim posljedicama'

>>Gotovina: Ne želim trošiti energiju na odštetu, već biti s obitelji

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?