bivši premijer lagao

Osim zbog pranja novca, Sanaderu progon i zbog lažnog iskaza?

sanader (1)
Marko Prpić/Pixsell
02.02.2011.
u 13:38

Novinari Radio Österreicha 1 imaju informacije da se istražuju indicije koje upućuju na to da je Sanader u 90- ima tražio i dobivao provizije od menadžera Hypo banke u zamjenu za posredovanje pri dodjeli kredita ministarstvu

Ivi Sanaderu u Austriji bi mogao zaprijetiti još jedan kazneni postupak osim onoga za pranje novca, ovaj put za davanje lažnog iskaza. Novinari Radio Österreicha 1 imaju informacije da državno odvjetništvo u Klagenfurtu istražuje indicije koje upućuju na to da je Sanader u 90-ima, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, tražio i dobivao provizije od menadžera Hypo banke u zamjenu za posredovanje pri dodjeli kredita ministarstvu.

Ono što bi se za bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a moglo pokazati kao novi problem jest to što je 22. prosinca Sanader skoro dva sata videovezom iz ekstradicijskog pritvora u Salzburgu svjedočio pred istražnim povjerenstvom Zemaljskog parlamenta Koruške te što je tada izjavio da "s aferom Hypo nije imao ništa, da nije primio nikakve provizije".

O svjedočenju je iz Klagenfurta tada izvještavao i Večernji list, zabilježivši da je Sanader na početku upozoren da je davanje lažnog iskaza kažnjivo s između pola i tri godine zatvora. Riječ je o statusu za koji su se istražitelji koruškog parlamenta borili tijekom većeg dijela 2010., a koji su na kraju i dobili. Sanader je tijekom saslušanja izjavio i to da se s Hypovim menadžerima Wolfgangom Kultererom i Günterom Striedingerom susreo "samo jednom ili dva puta", "možda čak i rjeđe nego što se kao premijer Hrvatske susretao sa šefovima drugih banaka", te da nikada nije osobno upoznao koruškog guvernera Jörga Haidera.

Radio Österreich 1 objavio je, međutim, da su upravo ta dva bivša člana uprave Hypo grupe bili ljudi koji su Sanaderu navodno odobrili provizije. Prema tragovima koje slijede istražitelji državnog odvjetništva Sanader se navodno sam umiješao u kredite Hypo banke svome ministarstvu kako bi tražio provizije od nekoliko milijuna šilinga.

Ovo nije i prvi put da se Sanaderu predbacuju slične stvari. Još 2001. Milena Šenator, bivša financijska direktorica u Globus grupi Miroslava Kutle, izjavila je pred DORH-om da je Sanader Kutli za 800.000 DEM sredio kredit u Hypo od 4 milijuna DEM. DORH je tek u rujnu 2010. objavio da istražuje te tvrdnje. No, u intervjuu koji je Sanader prije nekoliko dana dao za Salzburger Nachrichten, on je izjavio i to da još čuva SMS koji mu je oko Nove godine 2010. Mladen Bajić poslao, poručivši da je dobro učinio što je još jednom negirao sve navode M. Šenator jer je "žena lagala".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije