ANTO JELEČ

Osigurati više novca za OS kako bi bili spremi za ulazak u NATO

jelec
02.04.2012.
u 09:21

- Potrebno je riješiti više od 40.000 komada naoružanja - rekao je između ostaloga Jeleč

Ovih dana se navršavaju dva desetljeća od uspostave Hrvatskog vijeća obrane, kao organiziranog oblika obrane hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. O tome, ali i razvoju, planovima i problemima Oružanih snaga BiH razgovarali smo s general-bojnikom Antom Jelečom, zamjenikom načelnika Glavnog stožera OS-a BiH.

•HVO slavi 20. obljetnicu od osnutka. S današnje točke gledišta, u čemu vidite najveći značaj ovog jubileja?

- S ponosom i radošću, ushićeni, puni dojmova i slave, proslavljamo svake godine obljetnicu HVO-a, a posebno ovu jubilarnu. Pripadnici HVO-a, dobro opremljeni, obučeni i uvježbani, pod odlučnim vodstvom u časnoj i viteškoj borbi donijeli su slobodu, mir i sigurnost, te stvorili uvjete za razvoj društva. I danas je uočljiviji napredak kulturnog, obrazovnoga, gospodarskog i infrastrukturnog razvoja tamo gdje su slobodu i mir donijeli pripadnici HVO-a. Ističem važnim i to da današnja struktura Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH prepoznaje i u svojim planovima planira i podupire, materijalno i financijski i kroz Prvu pješačku (gardijsku) pukovniju baštini tradiciju HVO-a.

•U kojoj mjeri se u OS-u BiH čuva tradicija HVO-a, kao jedne od komponenti iz koje je nastala današnja zajednička vojska?

- Pješačke pukovnije koje su u strukturi ustroja OS-a BiH baštine identitet i vojno naslijeđe postrojbi i konstitutivnih naroda iz kojih potječu. Identitet HVO-a baštini Prva pješačka (gardijska) pukovnija smještena u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru. U svom radu i lepezi aktivnosti čuva kulturno i povijesno naslijeđe, organizira, sudjeluje, podržava i na drugi način podupire obljetnice važne datume i događaje diljem BiH, organizira i vodi klubove časnika, dočasnika i vojnika, organizira izložbe i prezentacije obilježja postrojbi i tiska iz ratnog razdoblja. Posebice ističem formiranje i uređenje muzeja sa svim postavkama, zbirkama naoružanja, opreme, obilježja i svega onog što će zorno prikazati kako je bio opremljen vojnik koji je donio mir i slobodu svom narodu i građanima BiH. Sve ove aktivnosti nesebično podržava Ministarstvo obrane BiH, ali kronični nedostatak novca u proračunu ne obećava skoriji završetak ovih aktivnosti.

•Koliko su OS BiH danas spremne za integraciju u NATO savez?

- Na putu konačnog ulaska u NATO savez OS BiH provode obuku i edukaciju sukladno opsežnom i sadržajnom godišnjem planu obuke. Ističem obuku deklariranih postrojbi pješaštva, vojne policije i postrojbi za uništenje neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao naših partnerskih ciljeva i težnje postizanja pune kompatibilnosti s vojskama NATO saveza. Naši vojnici sudjeluju u operacijama očuvanja mira u svijetu u mirovnim i NATO vođenim operacijama. U prošlom tjednu smo uputili pješačku postrojbu, četvrtu rotaciju u operaciju ISAF u Afganistan kako bi zamijenili svoje kolege koji se ovih dana iz uspješno obavljene misije vraćaju u domovinu. Ovo još nije dovoljno. Potrebno je osigurati više novca u proračunu za operacije, opremanje i modernizaciju OS-a, uknjižiti nepokretnu vojnu imovinu, imati snažnije i održivo sudjelovanje u operacijama uspostave i očuvanja mira u svijetu, veći učinak imati u rješavanju viškova naoružanja i streljiva i onda bi mogli očekivati pozitivan pomak na summitu NATO-a u Chicagu.

•Parlamentarni vojni povjerenik je u svom izvješću naveo probleme s prehranom i smještajem vojnika. Koliko nedostatak novca utječe na spremnost i izvršavanje zadaća OS BiH?

- Privremeno financiranje institucija na državnoj razini u 2011. godini svakako je utjecalo na OS BiH, kako u obavljanju redovitih zadaća, vođenja operacija, obuke, tako i u izvanrednim djelovanjima kao odgovor na izazove i pomoć civilnim strukturama u slučaju elementarnih nepogoda. Osjeća se nedostatak dovoljne logističke i financijske potpore OS BiH u provedbi zadaća iz njihove misije, pa tako neredovita opskrba je utjecala da ponekad prehrana vojnika nije bila sukladna pravilniku o prehrani u svojoj različitosti zbog trenutačnih nedostataka ključnih artikala ishrane. Stanje je sada puno bolje i želimo vjerovati da je taj problem iza nas. Također, u protekloj godini nije bilo dovoljno novca za investicijska i kapitalna ulaganja u infrastrukturu i samo su se na objektima i lokacijama razmještaja postrojbi činili nužni i interventni zahvati na poboljšanju života i rada OS-a. I pored toga, OS su uspješno proveli godišnji plan obuke i sve događaje iz plana, pripremili i uputili postrojbu u misiju ISAF u Afganistan, razminirali tri milijuna četvornih metara prostora diljem BiH, odgovorili na izazove požara, poplave, snježnih padalina i pomogli civilnim strukturama tamo gdje to oni nisu mogli sami, spasili u “Medavak” misiji više života građana BiH i održali svoju sposobnost na zavidnoj razini.

•Treba li, prema Vašem mišljenju, preispitati organizacijsku strukturu OS BiH? U Hrvatskoj se, primjerice, vodi velika debata oko zadržavanja ratnog zrakoplovstva unutar HV-a?

- U tijeku je dovršenje dokumenta “Strategijski pregled obrane” koji smo uzeli za prvi partnerski cilj na putu k punom članstvu u NATO. Dokumentom se, prije svega, izražavaju rezultati analize što je do sada dobro u strukturi obrane, a što treba popraviti i strukturu učiniti učinkovitijom, modernijom i priuštivom za BiH. NATO tim iz Bruxellesa je nacrt tog dokumenta pregledao i ocijenio kao dobar put k stvaranju modernih i priuštivih OS, usklađenih s NATO standardima i nakon malih popravki bit će upućen u proceduru. Cilj nam je napraviti učinkovitiju strukturu OS BiH, te načiniti dugoročni plan organizacije i opremanja OS BiH. No, bez većeg izdvajanja iz proračuna za vojsku nema vidljivijeg i bržeg napretka.

•Mogu li i u kojem vremenskom roku OS BiH riješiti problem viškova naoružanja i streljiva, koje se često spominje kao veliki sigurnosni izazov?

- Viškovi naoružanja, minsko-eksplozivnih sredstava, kao i neperspektivne lokacije izuzetno puno opterećuju funkcioniranje OS BiH. Sva ta sredstva i lokacije moramo čuvati i održavati za što trošimo i onako mala proračunska sredstva. Izrađeni su planovi da se, sukladno odluci Predsjedništva BiH, viškovi mogu rješavati prodajom, donacijom ili uništenjem. To iziskuje puno vremena za raspisivanje tendera i organizaciju prodaje, a svakako je potrebno i vrijeme i mjesto gdje to što je nepotrebno i nestabilno i neupotrebljivo za OS uništiti. Potrebno je više od 40.000 komada naoružanja riješiti i više od 18.000 tona minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva prodati ili uništiti, ovisno o njegovom stanju. OS svojim kapacitetima rade delaboraciju sredstava i uništenje otvorenom detonacijom na svojim poligonima. Istina, mali su to kapaciteti i više od 10 godina bi potrajao proces rješavanja viškova. Potrebno je snažnije uključiti civilne kapacitete koji imaju sposobnost uništenja i rješavanja viškova prvenstveno nestabilnih sredstava kako bi sigurnosni rizik u dogledno vrijeme smanjili. Dodatni koraci na tom polju su učinjeni i Ministarstvo obrane je s tvrtkom “Sterling” i SAD-om potpisalo ugovor o uništenju viškova nestabilnog streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava na poligonima OS.

•Što vidite kao glavni izazov za OS BiH u budućnosti?

- Glavni izazov za Oružane snage u budućnosti je uvjeriti nadređene i vlasti u Bosni i Hercegovini da je potrebno osigurati više novca i stabilnije financiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, jer ne ulaze u NATO savez samo Oružane snage, nego komplet društvo i BiH kao država. Imajući u vidu da je protekla godina bila na bazi privremenog financiranja, a evo nastavlja se i u ovoj godini, bit će vrlo teško osigurati stabilno opskrbljivanje OS-a BiH za potporu njihovih zadaća iz misije u prehrani, gorivu, energentima, opremanju i onu minimalnu potporu za održiv sustav.

Bit će nužno k putu u NATO proširiti misiju u operaciji uspostavi i očuvanju mira u svijetu i u tom smjeru pripremamo vod vojne policije da zajedno sa snagama SAD-a, države Merlend, sudjeluju u operacijama ISAF. Nastavit ćemo operacije u Bosni i Hercegovini humanitarnog razminiranja, a posebice se moramo pripremiti za odgovor na zahtjev civilnih struktura u slučaju elementarnih nepogoda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?