šef vojnog vijeća

Osamu sam napustio kad je napao Ameriku

hassan
VL
17.09.2011.
u 12:00

Večernjakov reporter razgovarao s kontroverznim šefom Vojnog vijeća Libije Abdulom H. Belhadjom

Zbog vojnih operacija koje u Libiji još traju i velikih mjera sigurnosti, do šefa Vojnog vijeća, odnosno zapovjednika, kako ga ovdje kraće zovu, Abdula Hakima Belhadja gotovo je nemoguće doći iako ga traže svi vodeći svjetski mediji. Posve nenadano i nenajavljeno pojavio se na proslavi koju su organizirali pobunjenici iz Misrate i na koju je, kao počasni gost, bio pozvan i reporter Večernjeg lista. Na našu zamolbu da malo porazgovaramo, smrtno ozbiljni Belhadj odgovorio je kroz jedva vidljiv smiješak: – Vama ću dati intervju iako nam šaljete plaćenike. Ali Hrvati su meni dragi ljudi jer imamo istu sudbinu, krvlju i razaranjem platili ste svoju slobodu kao što je i mi danas plaćamo. Hajde sada, pitajte me o plaćenicima.

S njima na sud

Dobro, pitam ga zna li koliko je ukupno plaćenika ušlo u Libiju, odakle su i što će biti s onima koji su uhićeni. Odgovara mi ono što već znam, ali mi potvrđuje informaciju: Ovamo je došlo nekoliko tisuća plaćenika, većinom s afričkog kontinenta i iz Istočne Europe te Južne Amerike. Mnogo ih je ubijeno u borbama, a mnogo ih je i zarobljeno.

– Za razliku od njih, koji su došli ubijati naše žene i djecu, mi s njima postupamo prema Ženevskoj konvenciji. Kad završimo s istragom i ispitivanjem, oni koji nisu okrvavili ruke bit će deportirani u svoje zemlje, a oni koji su ubijali bit će izvedeni pred vojni sud.

Zna li da svijet strahuje od njega jer je poznato da je bio usko povezan sa smaknutim vođom Al-Qa’ide Osamom Bin Ladenom? Nije baš s oduševljenjem prihvatio pitanje želi li od Libije stvarati islamsku državu kao što je bila talibanska u Afganistanu. Ali ipak je odgovorio:

– Libija će biti demokratska, neovisna i slobodna država u kojoj će svaki čovjek imati pravo na svoje opredjeljenje, nikakva islamska država poput one talibanske. Što se tiče Osame Bin Ladena i Al-Qa’ide, ja nikada nisam bio član te organizacije. Ja i Bin Laden razišli smo se jer smo imali suprotne poglede i ideologije. Moji su prioriteti i ciljevi bili osloboditi Libiju od diktatora Gadafija, a Bin Laden se opredijelio za rat protiv SAD-a i Zapada, na što je nisam pristao. Najveći je dokaz to što je mene na Tajlandu uhitila CIA te nisam sudjelovao ni u kakvim zavjerama ni protiv Zapada niti protiv SAD-a. S druge strane, ponosan sam što sam ratovao protiv Rusa u Afganistanu.

Propao miran ulazak

Zanimala nas je i njegova procjena stanja u Libiji. Osim što smatra da je Gadafijev kraj pitanje dana, vjeruje da ima još dosta posla da se cijela zemlja očisti od Gadafijevih plaćenika.

– Željeli smo s vođama plemena u Sirtu i Bani Walidu postići dogovor da na miran način uđemo u ta dva grada. No svrgnuti je diktator činio pritisak na njih i prijetio im, pa su oni odustali od pregovora. Nažalost, što je nama preostalo nego da to riješimo vojnim putem i da napokon iskorijenimo Gadafija, odnosno njegove snage?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije