Naslovnica Svijet

Osama se nije ni mislio braniti, oružje mu je bilo prazno

Pucali su mu u glavu pa ispalili još nekoliko metaka u prsa. Njegovo oružje bilo je prazno
10. rujna 2012. u 12:00 0 komentara 6 prikaza
osama bin laden (1)
Foto: AFP/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Knjiga koja je uzbudila Pentagon i američku javnost nazvana “No Easy Day – The Firsthand Account of the Mission that Killed Osama Bin Laden” – “Ne baš lak dan: Svjedočanstvo iz prve ruke o misiji u kojoj je ubijen Osama bin Laden”, pripremana je u tajnosti jer je planirano objaviti je 11. rujna 2012., na 11. godišnjicu terorističkih napada na SAD. Autor je Matt Bissonnette, pripadnik postrojbe američkih elitnih komandosa Navy Seals, koji je sudjelovao u likvidaciji Osame bin Ladena u pakistanskom gradu Abbottabadu u proljeće prošle godine, ali je na knjizi naveden njegov pseudonim Mark Owen.

>> Pentagon: U knjizi o Bin Ladenu povjerljive su informacije

>> Pentagon će tužiti vojnika koji je pisao o Bin Ladenovoj smrti

Akcija loše počela

Slučajno ili planirano, knjiga je objavljena tjedan ranije, gotovo je rasprodana, o njoj svi govore, a mi smo je pročitali i sami se uvjerili zbog čega izaziva kontroverze u Americi. Imena ostalih sudionika akcije izmijenjena su zbog sigurnosnih razloga, ali je unatoč tome ministarstvo obrane zaprijetilo autoru tužbom zbog kršenja ugovora o tajnosti i zaštiti podataka te su upozorili javnost da se upita je li eliminacija bin Ladena bila upravo takva kako je opisano u knjizi. Time su još više potaknuli zanimanje javnosti za knjigu. Akciju je izvela jedinica za posebne namjene SEAL-Team Six te se u prvom dijelu knjige govori o metodama treninga i vježbi koje je potrebno svladati kako bi se postalo članom te elitne postrojbe.

Lov na bin Ladena počeo je u najvećoj tajnosti u kampu za obuku u Virginia Beachu. Ubrzo im je plavokosa analitičarka CIA-e otkrila da se sprema akcija eliminacije vođe Al-Qa’ide. Autor navodi kako je naslutio da se sprema nešto veliko jer su se okupila 24 najiskusnija člana SEAL-a. CIA je preko bespilotnih letjelica snimila i najmanji detalj kuće za koju se pretpostavljalo da se u njoj skriva Osama pa je u američkoj bazi napravljena replika na kojoj su SEAL-ovci uvježbavali akciju. Unatoč dobrim pripremama, odluka o pokretanju akcije nije stizala. Predsjednik Obama prekinuo je neizvjesno čekanje.

Dva helikoptera Black Hawk trebala su prebaciti 22 SEAL-ovca, jednog CIA-ina prevoditelja i jednog specijalista za eksplozivne naprave. Planirano je da će akcija trajati 30 minuta kako bi se uspjeli vratiti u bazu u Afganistanu i izbjeći pakistanske presretače. Dogovoreno je da se jedan helikopter spusti u dvorište imanja i zauzme kuću kurira te krene u glavnu zgradu dok je drugi helikopter trebao spustiti SEAL-ovce na krov glavne zgrade. Unatoč uvježbanosti svih detalja, akcija je krenula potpuno naopako. Helikopter koji se trebao spustiti u dvorište imanja zamalo se srušio i pobio sve u njemu. Pilot je ipak uspio prizemljiti letjelicu koja je pritom teško oštećena. Drugi se helikopter zbog toga umjesto na krov zgrade spustio pokraj imanja, tako da su specijalci trebali najprije eksplozivom otvoriti ulazna dvorišna vrata. Time je izgubljen efekt iznenađenja koji je u tim akcijama najvažniji.

Razmjena vatre

Nakon prizemljenja prvoga helikoptera, u kojem je bio i autor knjige, inače zapovjednik te skupine specijalaca, oni su brzo krenuli u čišćenje kuće kurira. Eksplozivom su razbijena željezna vrata i iz kuće je izašla žena s djetetom vičući da joj je muž ubijen. Nakon provjere kuće, specijalci su se uputili na južni ulaz u glavnu zgradu koji je koristio brat kurira Abrar al-Kuwaiti dok je drugi tim pokrio sjeverni ulaz kojim se koristio Osama bin Laden s obitelji. Brat kurira također se nije htio predati bez borbe, ali je u paljbi stradala i njegova supruga koja ga je pokušala zaštiti tijelom. Na drugom katu dočekao ih je Khalid, jedan od sinova Osame bin Ladena koji ih je kalašnjikovom pokušao zaustaviti pa je odmah ubijen. Znali su da ih Osama čeka dobro naoružan i spreman na žilavu obranu.

Dolaskom na treći kat primijetili su muškarca kako viri iza vrata na kraju hodnika. Prvi specijalac pucao je i pogodio ga u glavu. Muškarac je odbačen natrag u sobu iz koje se čulo naricanje žene. U glavu pogođeni bio je Osama bin Laden, a kraj njega stajale su plačući dvije žene. I nekoliko djece bilo je u kutu sobe. Ispalili su bin Ladenu još nekoliko metaka u prsa kako bi bili sigurni da je mrtav. Posebno su bili iznenađeni kad su iznad ulaznih vrata našli dva kalašnjikova i pištolje koji nisu bili ni napunjeni što znači da se Osama nije planirao braniti.

Na brzinu obrisali su krv s njegova lica, fotografirali ga, uzeli bris iz usta i spremili u vreću.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pentagon tvrdio da je bin Laden pružao o

Pentagon tvrdio da je bin Laden pružao otpor

Prema službenoj verziji događaja, na bin Ladena pucalo se nakon što se vratio u sobu jer su specijalci mislili da je posegnuo za oružjem. U knjizi se ističe kako su o napadu iznesene mnoge pogrešne informacije. Pentagon je tvrdio da su se specijalci našli na udaru vatre kad su ulazili u bin Ladenov kompleks i da je borba trajala 40 minuta. Vojska je prošle godine tvrdila da su helikopter srušili bin Ladenovi čuvari, što nije točno. Glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor nije želio komentirati neslaganja između sadržaja iznesenog u knjizi i službene verzije događaja, a vojni dužnosnici upozoravaju da izdavač nije dao knjigu Pentagonu kako bi provjerio sadrži li knjiga povjerljive informacije, što je uoubičajeni postupak u takvim situacijama.

Bili su ograđeni zidom, a nisu imali ni

Bili su ograđeni zidom, a nisu imali ni telefon ni internet

Na imanju terorista bile su dvije kuće. U manjoj živio je kurir Ahmed al-Kuwaiti s bratom i obitelji, a u većoj Osama bin Laden sa svojom obitelji na drugom i trećem katu, prizemljem se koristio brat kurira sa suprugom i djecom. Oko posjeda bio je sagrađen visoki zid, prozori su bili zamračeni, nije bilo priključka na internet i telefon, a ukućani su u dvorištu spaljivali smeće. Amerikancima nije bio poznat raspored prostorija u kući.

Tajanstvena plavuša iz CIA-e nako

Tajanstvena plavuša iz CIA-e nakon akcije plakala od sreće

CIA-ina analitičarka plakala je od sreće jer je akcijom završena njezina petogodišnja potraga. Iako nije htjela vidjeti tijelo, specijalci su je podigli i odnijeli do leša. U bazi su ih dočekali analitičari FBI-a i CIA-e kojima su predali obavještajne materijale. Obama je ispunio obećanje da će pronaći krivca za terorističke napade na SAD pa se 11. godišnjica obilježava s nadom da se ništa slično nikad neće ponoviti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.