SPREMAN DOKUMENT

OSA bez pitanja o izlasku bih na otvoreno more

\'peljesac_nnn_unu_240910\'
21.08.2011.
u 12:17

OSA neće prikupljati podatke o izlasku BiH na otvoreno more. Riješen dugogodišnji spor

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH konačno bi, nakon dvije godine, trebala dobiti ključni dokument za svoje djelovanje. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sljedećem zasjedanju, najavljenom za 25. kolovoza, trebao bi razmotriti i usvojiti prijedlog platforme o obavještajno-sigurnosnoj politici, iz koje je nakon prije svega pritiska hrvatskih zastupnika uklonjena sporna odredba o prikupljanju obavještajnih podataka o „pravu BiH na izlazak na otvoreno more, kao jednom od prioriteta Obavještajno-sigurnosne agencije“.

Glavni kamen spoticanja

Upravo to pitanje bilo je glavni kamen spoticanja prilikom prošlogodišnjeg razmatranja platforme u Parlamentu BiH. Tada su se hrvatski predstavnici usprotivili ovakvoj odredbi, tvrdeći da se pričom o izlasku BiH na otvoreno more „prejudicira rješenje otvorenog pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“. Time bi se stvorili i dodatni problemi. Bošnjački predstavnici, međutim, nisu podržali brisanje sporne rečenice, jer se, kako kažu, za BiH ne traži ništa što joj ne pripada prema međunarodnom pravu. Pokušaj izlaska iz pat-pozicije, u kojoj su se Srbi držali suzdržano, bilo je vraćanje platforme predlagačima. Mjesecima je trajalo prebacivanje vrućeg krumpira između Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH, da bi se početkom ove godine, ipak, ponudilo rješenje. Kako bi OSA konačno dobila platformu, Vijeće ministara je u prijedlogu dokumenta za 2011. godinu izostavilo spornu odredbu o prioritetima OSA-e, pa je očekivati da Parlament BiH dadne zeleno svjetlo ovom dokumentu. Ni kriva ni dužna OSA je već drugu godinu zaredom prisiljena djelovati „na svoju ruku“, odnosno bez konkretnih smjernica institucija vlasti. Do sada se nedostatak platforme nije značajnije odrazio na rad OSA-e, ali bi to mogao biti problem ako iz nekog razloga državni Parlament odbaci dokument koji daje smjernice za rad agencije.

Sporovi predstavnika naroda

Dobar znak je što je kontroverzna odredba izbrisana, čime se spriječio novi spor bošnjačkih i hrvatskih predstavnika u tijelima vlasti. Nije, kako tvrde zastupnici, OSA niti trebala raditi i skupljati ovakve vrste podataka, to nije njezin posao. Prema novom prijedlogu platforme, prioriteti bosanskohercegovačke obavještajne službe u ovoj godini bit će praćenje izazova i prijetnji po sigurnost te prikupljanje podataka koji će vlastima omogućiti donošenje odluka o ostvarivanju strateških, političkih, sigurnosnih i obrambenih ciljeva BiH. Eventualne terorističke i organizirane kriminalne aktivnosti također će biti predmetom interesa Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH. Prikupljat će se i podaci o mogućim pojavama koje bi mogle ugroziti bezvizni režim nedavno uspostavljen sa zemljama EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?