Tužiteljstvo BiH

Optuženo ih čak 36 zbog višemilijunskog šverca

Cago
VL FOTO
10.05.2012.
u 10:20

Prvooptuženi su Fahrudin Čago (56), Smail Mujčinović (52), i “Čago Komerc” iz Zenice, kao pravna osoba koja je registrirana na ime vlasnika Bahrudina Čage

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv 36 fizičkih i pravnih osoba, koje se terete da su počinile kazneno djelo (KD) organizirani kriminal, KD porezna utaja, u vezi s kaznenim djelom pranje novca. Prvooptuženi su Fahrudin Čago (56), Smail Mujčinović (52), i “Čago Komerc” iz Zenice, kao pravna osoba koja je registrirana na ime vlasnika Bahrudina Čage. Osim navedenih osoba, podignuta je optužnica još protiv 12 pravnih i 21 fizičke osobe. Grupa na čelu sa Fahrudinom Čagom se tereti da je u vremenskom periodu od početka 2006. do kraja listopada 2009.godine organizirano, smišljeno i zajednički djelovala s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi veće vrijednosti. On je poduzeće “Čago komerc” d.o.o. Zenica formalno registrirao na svog brata Bahrudina Čagu, kao osnivača i vlasnika, premda je on stvarno organizirao i rukovodio radom ovog poduzeća, koje se bavi distribucijom cigareta na teritoriju BiH putem vlastitih dostavnih vozila. Za tako prodate količine cigareta bile su sačinjene lažne fakture naslovljene na 12 optuženih pravnih osoba.

Ovakve lažne fakture bile su evidentirane u poslovnim knjigama poduzeća “Čago komerc” kao prave, a protupravno stečena imovinska korist veće vrijednosti upotrijebljena je u legalnim privrednim tokovima na teritoriju BiH. Grupa za organizirani kriminal je bila dobro hijerarhijski ustrojena, gdje je Fahrudin Čago rukovodio grupom zajedno sa direktorom preduzeća “Čago Komerc” Smailom Mujčinovićem. Ostali pripadnici grupe za organizirani kriminal, optuženi iz preduzeća “Čago Komerc”, sačinjavali su dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta, vodili internu blagajnu i pronalazili spomenute optužene pravne osobe na koje se, na osnovu fiktivne dokumentacije o navodnoj prodaji cigareta, prebacila obveza plaćanja PDV-a. Na ovaj način poduzeće je oštetilo proračune BiH i FBiH u iznosu od 3,375.644 KM, od čega plaćanja PDV-a u iznosu od 1,661.300 KM, i poreza na dobit u iznosu od 1,714.344 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije