PROJEKTI

Općini još nedostaje tržnica, ali i mrtvačnica, kolodvor...

citluk
VL FOTO
03.05.2011.
u 11:46

Već desetljećima poljodjelci nude svoje proizvode u neuvjetnom prostoru pokraj Robne kuće, uz prometnicu i na nogostupu

Do sada je više puta isticano da se općina Čitluk u posljednjih dvadesetak godina naglo razvila na svim područjima života i rada te da se sada ubraja među gospodarski razvijenije općine u BiH. Iako je sam Čitluk posljednjih godina uvelike izgrađen i sada je mnogo ljepši nego nekad, ipak tom općinskom središtu još uvijek mnogo toga nedostaje.

Bez tržnice

Primjerice, Čitluk je jedno od rijetkih općinskih središta bez uređene gradske tržnice. To je nedopustivo jer već desetljećima poljodjelci iz ljubuške, čapljinske i ostalih hercegovačkih općina svoje proizvode Čitlučanima nude na neuvjetnom prostoru pokraj Robne kuće, tik uz asfaltnu cestu i to na neprikladnim stolovima, a nerijetko i na samom nogostupu.

Osim što se godinama govori kako je u planu gradnja nove moderno uređene čitlučke zelene tržnice, nažalost, od toga, bar za sada, nema ništa. Kažimo i to da je Čitluk jedno od rijetkih općinskih središta bez autobusnog kolodvora. Stoga se autobusi u tranzitu godinama zaustavljaju na kolniku glavne gradske ulice – Ulice kralja Tomislava – čime stvaraju prometne gužve i dovode u opasnost putnike i ostale sudionike u prometu. Ta opasnost je doista velika jer u općini postoji nekoliko tisuća automobila, a kako Čitluk nema ni obilaznice, sav promet na regionalnoj cesti Mostar-Čitluk-Ljubuški odvija se čitlučkom Ulicom kralja Tomislava.

Zbog brojnih putničkih automobila i teretnih vozila, promet je u toj ulici, posebice u prijepodnevnim satima, toliko otežan da često dolazi do zastoja, pogotovo kada se na kolniku te ulice zaustave autobusi. Zbog prometnih gužvi najugroženiji su učenici koji svakodnevno, unatoč izgrađenom podvožnjaku, prelaze ulicu pri odlasku i povratku iz škole.

Stoga bi bilo nužno da općinske vlasti što prije izgrade autobusni kolodvor te da Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a krene u gradnju čitlučke obilaznice. Sve dok se to ne učini sigurnost svih sudionika u prometu glavnom čitlučkom ulicom teško će se moći povećati. Stanovnici Brotnja su mišljenja da se u općinskom središtu podigne ljepše i dostojnije spomen obilježje s ispisanim imenima i nadnevkom stradanja poginulih vitezova iz ovoga kraja.

Dan branitelja

Mjesto na kojem će im cijelo Brotnjo paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i molitvom odavati dužnu počast i sjećati ih se. To bi se uskoro moglo dogoditi jer je na prijedlog općinskog Odbora za pitanja branitelja i ratnih stradalnika, s predsjednikom Ivanom Sabljićem na čelu, OV Čitluka donijelo odluku da Dan branitelja općine Čitluk bude 18. rujna. Naime, upravo 18. rujna 1991. na području čitlučke općine mobilizirane prve tri satnije kao prve organizirane obrambene postrojbe Brotnja, čime je počeo organizirani otpor agresoru na području ove općine.

- Ubuduće će se svake godine na Dan branitelja slaviti sv. misa i polagati vijenci za poginule hrvatske vitezove Brotnja, organizirati druženje, okrugli stolovi i ostale manifestacije, kako bi se mlađi naraštaji Brotnjaka upoznali s pravom istinom i događanjima u Domovinskom ratu, rekao je Sabljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?