Sve manje novca

Općine plaćaju dugove entiteta i države BiH

Mostar
20.11.2012.
u 11:11

Promjene će tražiti Savez gradova i općina Federacije BiH

Savez gradova i općina u Federaciji Bosne i Hercegovine je u više navrata raspravljao o sustavnoj nepravdi pri raspodjeli novca s jedinstvenog računa Bosne i Hercegvine s kojega se godinama smanjuje iznos koji dobivaju, što najnižu razinu vlasti dovodi pred ozbiljne izazove. Gotovo sve općine i gradovi su gotovo pred bankrotom upravo stoga jer se entiteti zadužuju, a stanje će postati još lošije kada dođu na naplatu prve rate stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Sporni zakon


Naime, Zakonom o sustavu neizravnog oporezivanja je predviđeno da se s jedinstvenog računa BiH pri Upravi za neizravno oporezivanje najprije izmire obveze države i entiteta prema vanjskome dugu što je zakonsko rješenje koje su progurali stranci. Nakon toga, na red dolazi isplata novca za potrebe državnih institucije, FBiH i RS-a. Entiteti sa svoje razine dalje raspoređuju novac prema županijama, odnosno općinama. Kako su na repu raspodjele prihoda općinama pristižu sve manji i manji iznosi unatoč tome što prihodi od PDV-a stalno rastu. Samo u prvih osam mjeseci ove godine Uprava za neizravno oporezivanje BiH je naplatila 3.84 milijarde maraka, što je 1,07 posto ili 304,5 milijuna maraka više nego u prošloj godini. Kada se međutim pogleda stanje općinskih i gradskih proračuna, situacija je posve obrnuta. Otkako je uveden PDV 2006. godine, prihodi Mostara od neizravnih poreza su u opadanju.

Trećina manje


Neizravni porezi su u mostarskom gradskom proračunu 2008. godine iznosili 16,6 milijuna maraka da bi na kraju 2011., dakle samo tri godine kasnije bili manji za trećinu. Iznosili su tek 11.59 milijuna maraka. U ovoj godini taj će se iznos dodatno smanjiti. Gradovi i općine zbog toga će pokrenuti inicijativu za redefiniranje raspodjele prihoda kako se ne bi događao paradoks da financiraju dugovanja države i entiteta umjesto izmiruju svoje potrebe koje su važnije od uglavnom pokrivanja troškova birokracije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?