Odgovor

Općine će tražiti povrat HT i EP u svoje vlasništvo

telefon
VL FOTO
10.01.2012.
u 13:01

Ni u kojem slučaju ne želimo da se sve u ovoj državi centralizira kao što se sada propagira od platformaške vlasti, rekao je načelnik općine Š. Brijeg Miro Kraljević

Sve agresivnije najave platformaških vlasti u Federaciji, koje očito neće biti u stanju financijski izgurati ovu godinu da će poklopiti gospodarske resurse na većinskim hrvatskim područjima, dobit će vrlo vjerojatno svoj nastavak budući da će se hrvatske vlasti suprotstaviti takvim planovima. Cilj platformaških vlasti je gospodarski dodatno osiromašiti Hrvate, ukinuti nadležnosti županija i općina kako bi se onda sustavom većinskoga naroda određivalo i na ovome polju tko je podoban, koje bi se područje moglo razvijati, a koje bi se onda namjerno blokiralo.

“Ono o čemu treba razmišljati jeste kako objediniti dva telekoma u FBiH. Vlada FBiH je vlasnik najvećeg dijela BH Telecoma i značajnog dijela HT-a Mostar. Ista je situacija i s dvije elektroprivrede. Prema meni, bilo bi logično da bude jedna elektroprivreda. Ako, recimo, u nekoj situaciji jedna elektroprivreda u tarifnom postupku, zbog nemogućnosti opstanka, poveća cijene električne energije. Koji je onda to nacionalni interes da ljudi plaćaju skuplju struju da bi imali neku svoju kompaniju?!”, rekao je Nermin Nikšić iz platformaške vlasti u Federaciji BiH.

Valja međutim reći kako su sve do 2001. godine javna poduzeća, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatska pošta i telekomunikacije (HPT) koje se kasnije razdijelilo na Hrvatski telekom i Hrvatsku poštu, bile u vlasništvu oko 25 većinskih hrvatskih općina. I to je vlasništvo bilo upisano u sudskom registru Županijskog, Hercegovačko-neretvanskog, suda sa sjedištem u Mostaru.

Načelnici ovih općina najavljuju da će poduzeti korake generalno i kako politika, ali i kao jedinice lokalne samouprave kako bi se zaštitilo ovo imovinsko pravo na koje do sada u HDZ-u uopće nisu reagirali. 
“To bi bila katastrofa, za Hrvate naročito. Nastoji se sve centralizirati i to jednostavno nema nikakva smisla. Ako se odluči napraviti korak dalje kao što se najavljuje morat ćemo poduzeti ozbiljnije pravne korake kako bi to zaštitili.

Ni u kojem slučaju ne želimo da se sve u ovoj državi centralizira kao što se sada propagira od platformaške vlasti”, rekao je načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?