Radovi traju

Općina svaki dan gubi oko 20.000 maraka na HE Rama

Jezero
18.06.2013.
u 10:41

Zbog revitalizacije, HE Rama već duže vrijeme ne može raditi u punom kapacitetu. Čelnici općine Prozor-Rama su nezadovoljni brzinom radova, te traže rješenje problema

Još u travnju ove godine voda se počela prelijevati preko preko brane na Ramskom jezeru. Takvo je stanje i danas, a sve se događa zbog remonta turbina HE Rama koji se morao raditi. Čelnici općine Prozor-Rama su duboko nezadovoljni postojećim stanjem, dok iz Elektroprivrede HZ HB ističu kako posao ide prema planu. - Ne možemo biti zadovoljni jer gubimo oko 20.000 maraka dnevno zbog prelijevanja vode preko brane. Smatramo kako je posao remonta turbina mogao ranije biti završen, bile su dvije sušne godine, i to se nije iskoristilo. I Elektroprivreda HZ HB gubi veliki novac i valjda je svima u interesu da se ova situacija što prije okonča - rekli su nam čelnici općine Prozor-Rama. Prelijevanje vode iz Ramskog jezera preko brane čak je postalo i turistička atrakcija, tako da se zadnjih mjesec dana na ovoj lokaciji mogu vidjeti i turisti koji nakon obilaska Šćita i ostalih znamenitosti Rame dolaze i na branu.

Uskoro normalizacija

- Stječe se dojam kako proces kasni zbog političkih razloga. Političkim previranjima mnogi su procesi bili blokirani, a jedan od njih je bio i remont HE Rama. Stanje bi se trebalo normalizirati do kraja lipnja, a nadamo se kako će radovi koje obavlja EP HZ HB biti gotovi do kraja kolovoza - istaknuli su naši sugovornici iz općine Prozor-Rama.

Projekt od 40 mil. eura

Cijeli projekt rekonstrukcije HE Rama je vrijedan skoro 40 milijuna eura i započeo je prije pet godina. Sada je u završnoj fazi. - Do sada nije bilo drugih kašnjenja ili promjene dinamike radova po svim potpisanim ugovorima s dobavljačima i izvođačima radova. Apsolutno ne stoji teza da općina zbog navedenih poslova gubi milijune maraka (iako to privremeno može tako izgledati), dapače na taj se način osigurava dugoročnija stabilnost i prihod. Osim spomenutog produženja životnoga vijeka hidroelektrane, povećava se i stupanj njezina iskorištenja, smanjuju gubitci primjenom najnovije tehnologije, podiže na još veću razinu pogonska spremnost HE Rama, a sadašnja snaga pojedinog agregata od 90 MVA povećava se na 100 MVA - poručili su iz Elektroprivrede HZ HB.

Iz ovog poduzeća ističu kako općina Prozor-Rama ima veliku korist od same rekonstrukcije HE Rama, a što se ogleda u zapošljavavanju ljudi na ovim poslovima, dolaska stranih tvrtki u Prezor, kao i niz drugih posebnosti koje prate ovaj cijeli projekt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?