Problemi

Općina ima tek mizernu korist od hodočasnika

Međugorje
11.05.2012.
u 10:13

Općina Čitluk je u više navrata tražila izmjenu Zakona o boravišnoj pristojbi

Uz poljoprivredu, malo i srednje poduzetništvo, za općinu Čitluk je vrlo značajna gospodarska grana turizam, koji se počeo razvijati od početka Gospinih ukazanja 1981. godine. Iako je u svemu tome općina Čitluk u početku bila malo nespremna, danas je ta općina jedna od najposjećenijih općina u Bosni i Hercegovini. Prema riječima čitlučkog načelnika Ive Jerkića, iako o tome nema ni točnih podataka, procjenjuje se da u Međugorju i Bijakovićima postoji oko 20.000 smještajnih jedinica (kreveta) za iznajmljivanje gostima te da se ostvari više od jednog milijuna noćenja godišnje.

 Zakonski propisi

 On tvrdi da se zbog zakonskih propisa dosta lutalo oko nadzora boravka hodočasnika u Međugorju. Jedno vrijeme su to nadzirale županijska i federalna, a sada to rade županijska i općinska inspekcija. Zašto se pravo stanje godinama ne zna ? - Pravo stanje se nije znalo stoga što mnogi objekti nisu imali uporabnu dozvolu pa tako ni odluku o radu. Županijska Vlada je prošle godine donijela odluku kojom se objektima bez uporabne dozvole mogu izdati privremene odluke za rad na rok od dvije godine. Većina vlasnika objekta za iznajmljivanje upravo radi na tome da dobiju odluke. Pravi podaci o smještajnim kapacitetima znat će se uskoro jer općinski inspekcijski timovi upravo pregledaju sve smještajne objekte i utvrđuju točan broj kreveta. Osim što će se tada točno znati broj smještajnih jedinica, ti će nam podaci služiti i za naplatu tzv. ekološke pristojbe, kaže čitlučki načelnik Ivo Jerkić. Iako se u Međugorju i Bijakovićima ostvari više od milijun noćenja godišnje, zbog neriješene zakonske regulative, od boravišne pristojbe prikupe se tek neznatna sredstva, koja inače iznose 1 euro po svakom noćenju. Evo što nam je o tom načelnik Jerkić rekao: - Ukidanjem općinskih TZ jednostavno se izgubio red u evidenciji gostiju i naplati boravišne pristojbe. Prošle godine iz Čitluka je Turističkoj zajednici uplaćeno svega 155.000 KM, od čega 80.000 KM otpada na boravišnu pristojbu, a ostalo na članarinu.

Svima je jasno da je taj iznos morao biti daleko veći, posebno ako se zna da se, prema nekim procjenama, u čitlučkoj općini godišnje ostvari više od milijun noćenja, od čega je samo neznatan broj evidentiran. Zašto se prikupi tako malo sredstava od boravišne pristojbe ? -Ukidanjem općinskih TZ i izmjenom federalne Uredbe o boravišnoj pristojbi, izgubio se i motiv i način naplate boravišne pristojbe. Prema trenutačno važećoj federalnoj Uredbi, 20 posto sredstva od boravišne pristojbe pripada federalnoj, preostalih 80 posto županijskoj TZ, a općini i mjestu gdje se ona ostvaruje ne vraća se ništa. Doista je apsurdno da se općinama ne vraća ništa, iako su potrebe za ulaganjima u razvoj i unapređenje turističke djelatnosti vrlo velike. Tim prije što je boravišna pristojba predviđena za ulaganje u turističku ponudu i poboljšanje uvjeta boravka gostiju u nekom mjestu, kaže načelnik Jerkić. Takva zakonska regulativa kojom se na sramotan, nevjerojatan i nedopustiv način tretira lokalna zajednica, sigurno je rijedak primjer u svijetu. To se mora promijeniti jer je opće mišljenje kako bi sredstva prikupljena od boravišne pristojbe trebalo koristiti isključivo za izgradnju i modernizaciju infrastrukture mjesta u kojem se ona ostvaruje, čime bi se znatno unaprijedila ukupna turistička ponuda. Što je Općina Čitluk učinila da se federalni Zakon o TZ i Uredba o raspodjeli boravišne pristojbe promjene ?

 Novi prijedlog zakona

- Zbog svih tih nelogičnosti, Općina Čitluk je počevši od 1995. Godine u više navrata predlagala, pa i izravno i preko Saveza općina i gradova mjerodavnom Federalnom ministarstvu dostavljala novi prijedlog federalnog Zakona o TZ, u kojem smo predlagali da se TZ vrate općinama, te da se promijeni i federalna Uredba o boravišnoj pristojbi kako bi se omogućila njezina pravednija raspodjela. Mi smatramo da općina, odnosno lokalna zajednica mora biti nositelj razvoja turizma u ovoj i svakoj drugoj državi, naravno u suradnji s višim razinama vlasti. Stoga je naš prijedlog bio i ostao da se 55 do 65 posto sredstava od boravišne pristojbe vraća općini u kojoj se ona prikupi. Na žalost, ti naši prijedlozi nisu prošli. Iako je federalna Vlada prijedlog takvog novog Zakona o TZ čak dva puta upućivala Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, to u Parlamentu nije prošlo. Mislim da su na to utjecj imali jaki lobiji s viših razina, kaže načelnik Jerkić. Tko je kriv za takvo stanje ? - Tko je krivac za to teško je reći. Mi ćemo i dalje nastojati sami uređivati tu oblast na lokalnoj razini, a istodobno od sredstava koja prikupimo u Međugorju i Bijakovićima ulagat ćemo u prometnice, izgradnju kanalizacije, poboljšanje vodovodne i električne mreže itd. Uz poljoprivredu, malo i srednje poduzetništvo, za općinu Čitluk je vrlo značajna gospodarska grana turizam, koji se počeo razvijati od početka Gospinih ukazanja 1981. godine. Iako je u svemu tome općina Čitluk u početku bila malo nespremna, danas je ta općina jedna od najposjećenijih općina u Bosni i Hercegovini. Prema riječima čitlučkog načelnika Ive Jerkića, iako o tome nema ni točnih podataka, procjenjuje se da u Međugorju i Bijakovićima postoji oko 20.000 smještajnih jedinica (kreveta) za iznajmljivanje gostima te da se ostvari više od jednog milijuna noćenja godišnje.

 

Zakonski propisi

 

On tvrdi da se zbog zakonskih propisa dosta lutalo oko nadzora boravka hodočasnika u Međugorju. Jedno vrijeme su to nadzirale županijska i federalna, a sada to rade županijska i općinska inspekcija. Zašto se pravo stanje godinama ne zna ? - Pravo stanje se nije znalo stoga što mnogi objekti nisu imali uporabnu dozvolu pa tako ni odluku o radu. Županijska Vlada je prošle godine donijela odluku kojom se objektima bez uporabne dozvole mogu izdati privremene odluke za rad na rok od dvije godine. Većina vlasnika objekta za iznajmljivanje upravo radi na tome da dobiju odluke. Pravi podaci o smještajnim kapacitetima znat će se uskoro jer općinski inspekcijski timovi upravo pregledaju sve smještajne objekte i utvrđuju točan broj kreveta. Osim što će se tada točno znati broj smještajnih jedinica, ti će nam podaci služiti i za naplatu tzv. ekološke pristojbe, kaže čitlučki načelnik Ivo Jerkić. Iako se u Međugorju i Bijakovićima ostvari više od milijun noćenja godišnje, zbog neriješene zakonske regulative, od boravišne pristojbe prikupe se tek neznatna sredstva, koja inače iznose 1 euro po svakom noćenju. Evo što nam je o tom načelnik Jerkić rekao:

- Ukidanjem općinskih TZ jednostavno se izgubio red u evidenciji gostiju i naplati boravišne pristojbe. Prošle godine iz Čitluka je Turističkoj zajednici uplaćeno svega 155.000 KM, od čega 80.000 KM otpada na boravišnu pristojbu, a ostalo na članarinu. Svima je jasno da je taj iznos morao biti daleko veći, posebno ako se zna da se, prema nekim procjenama, u čitlučkoj općini godišnje ostvari više od milijun noćenja, od čega je samo neznatan broj evidentiran. Zašto se prikupi tako malo sredstava od boravišne pristojbe ? -Ukidanjem općinskih TZ i izmjenom federalne Uredbe o boravišnoj pristojbi, izgubio se i motiv i način naplate boravišne pristojbe. Prema trenutačno važećoj federalnoj Uredbi, 20 posto sredstva od boravišne pristojbe pripada federalnoj, preostalih 80 posto županijskoj TZ, a općini i mjestu gdje se ona ostvaruje ne vraća se ništa. Doista je apsurdno da se općinama ne vraća ništa, iako su potrebe za ulaganjima u razvoj i unapređenje turističke djelatnosti vrlo velike. Tim prije što je boravišna pristojba predviđena za ulaganje u turističku ponudu i poboljšanje uvjeta boravka gostiju u nekom mjestu, kaže načelnik Jerkić. Takva zakonska regulativa kojom se na sramotan, nevjerojatan i nedopustiv način tretira lokalna zajednica, sigurno je rijedak primjer u svijetu. To se mora promijeniti jer je opće mišljenje kako bi sredstva prikupljena od boravišne pristojbe trebalo koristiti isključivo za izgradnju i modernizaciju infrastrukture mjesta u kojem se ona ostvaruje, čime bi se znatno unaprijedila ukupna turistička ponuda. Što je Općina Čitluk učinila da se federalni Zakon o TZ i Uredba o raspodjeli boravišne pristojbe promjene ?

 

Novi prijedlog zakona

 

- Zbog svih tih nelogičnosti, Općina Čitluk je počevši od 1995. Godine u više navrata predlagala, pa i izravno i preko Saveza općina i gradova mjerodavnom Federalnom ministarstvu dostavljala novi prijedlog federalnog Zakona o TZ, u kojem smo predlagali da se TZ vrate općinama, te da se promijeni i federalna Uredba o boravišnoj pristojbi kako bi se omogućila njezina pravednija raspodjela. Mi smatramo da općina, odnosno lokalna zajednica mora biti nositelj razvoja turizma u ovoj i svakoj drugoj državi, naravno u suradnji s višim razinama vlasti. Stoga je naš prijedlog bio i ostao da se 55 do 65 posto sredstava od boravišne pristojbe vraća općini u kojoj se ona prikupi. Na žalost, ti naši prijedlozi nisu prošli. Iako je federalna Vlada prijedlog takvog novog Zakona o TZ čak dva puta upućivala Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, to u Parlamentu nije prošlo. Mislim da su na to utjecj imali jaki lobiji s viših razina, kaže načelnik Jerkić. Tko je kriv za takvo stanje ? - Tko je krivac za to teško je reći. Mi ćemo i dalje nastojati sami uređivati tu oblast na lokalnoj razini, a istodobno od sredstava koja prikupimo u Međugorju i Bijakovićima ulagat ćemo u prometnice, izgradnju kanalizacije, poboljšanje vodovodne i električne mreže itd.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?