špijunska simbioza

Ono što ne može NSA, može CIA: Provaljuju u stanove i špijuniraju

lopov,provalnik,krađa, (1)
Thinkstock
20.07.2013.
u 12:02

Foreign Policy otrkiva priču o operaciji "crna torba". Dvojica operativaca upadaju u stan i u dvije minute postavljaju uređaj za špijuniranje. Mete su bile čak i neke vlade i vosjke!

Ono što ne može NSA (američka sigurnosna služba), može CIA.

Tako bi se u jednoj rečenici moglo opisati najnovije otkriće o tome na koji se način američki "špijuni" mogu dočepati željenih privatnih podataka. 

NSA, naime, ima ograničene mogućnosti. Kada žele elektronskim putem prisluškivati metu, ne uspije im svaki put prodrijeti do kompjutera i elektroničke pošte. 

U holivudskoj maniri

Tu na scenu upada CIA koja djeluje fizički, odnosno, provaljuje u kuće i kompjutere i instalira programe za špijuniranje.

Priča je to koju donosi američki magazin Foreign Policy, a operacija se naziva "tajni ulazak" ili "operacija crna torba" 

Sama akcija ne razlikuje se mnogo od kakvog holivudskog scenarija. Agenti CIA-e provaljuju u stan izabrane mete kad nikog nema kod kuće. Dok jedan odrađuje "prljavi posao" odnosno, dok instalira disk u kompjuter, drugi drži stražu.

Gotovi za dvije minute

Operativcima su navodno dovoljne već dvije minute da obave posao, a iza sebe ne ostavljaju ni najmanji trag. 

Proteklih desetak godina specijalci CIA-e izveli su preko stotinu takvih operacija, a na meti su im bile i neke strane multinacionalne kompanije pa čak i vlade drugih država i vojske! 

Jedna od posljednjih operacija, prema navodima magazina, bila je provala u kući odnosno računalo osobe koja se sumnjiči da je  odgovoran za regrutiranje pojedinaca u borbi na strani militantne grupe Al-Nusra u Siriji.

>>I Francuska odbila dati politički azil Edwardu Snowdenu

>>Bespilotne letjelice iz zraka špijuniraju i građane Amerike

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?