Statut

OHR počinje mijenjati na štetu Hrvata nametnuti Statut Mostara

mostar
Stojan Lasić
15.11.2011.
u 10:45

Grad Mostar je jedina sredina u kojoj su Hrvati većinski narod, a nemaju vlast

Međunarodna zajednica, koja je Mostaru stvorila dugoročni problem s nametnutim Statutom, ponovno će se uključiti u rješavanje ovoga pitanja budući da je postalo jasno da se neće provesti promjene koje je naložio Ustavni sud Bosne i Hercegovine zbog protivljenja bošnjačke strane.

Brojne posljedice

Zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore danas počinje niz razgovora s političkim čelnicima u Mostaru oko promjena Statuta u gradu, što će, po svemu sudeći, biti teško provesti. Naime, Ustavni sud je skoro prije godinu dana (28. studenoga 2010.) donio odluku kojom je naložio djelomičnu preinaku Statuta Mostara koji je nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown 2004. godine te Izbornog zakona BiH. Ocijenio ih je neustavnim jer se isti broj vijećnika u Gradsko vijeće Mostara bira s područja šest bivših općina iako imaju vrlo različit broj birača, kao i zbog činjenice da građani iz središnje gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće. Prema priopćenju, suci Ustavnoga suda ocijenili su da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru ‘protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima’, dok se pak onemogućavanjem birača iz središnje zone grada Mostara ‘da biraju vijećnike koji bi ih zastupali ... krši Ustav BiH’.

Nelogičnosti

U jednome od mostarskih većinskih hrvatskih područja - Jugozapad - upisano je oko 25.000 birača, a u većinskom bošnjačkom području Jugoistok oko 6.000 birača. S tih područja biraju se po tri vijećnika u Gradsko vijeće?! Unatoč tome što su nelogične gornje kvote o nacionalnoj zastupljenosti, taj dio Statuta nije mijenjan. Bošnjački vijećnici apsolutno su nezadovoljni odlukom Ustavnoga suda te su zaprijetili da neće dopustiti bilo kakve preinake Statuta. S druge pak strane, hrvatski vijećnici odlučni su u namjeri izmjene ove anomalije te najavljuju i nastavak sudskog procesa u Strasbourgu. Mostar je po načinu odlučivanja u BiH izdvojen slučaj, a ne može se oteti dojmu da je takvo rješenje nametnuto kako Hrvati ne bi mogli dominirati u ovoj sredini.

Ključne riječi

Komentara 1

NV
nvuci15
10:11 16.11.2011.

I to je jasno u kojem smjeru vodi politika bošnjaka,e neće ići rođo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?