Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Odvjetnička komora sudi o oprosnicama USKOK-a

Stegovna prijava podnesena je jer je odvjetnik Željko Gulišija pet dana tajio nagodbu i držao kolege u uvjerenju da će se njegov klijent braniti šutnjom
15. studenoga 2011. u 12:00 0 komentara 823 prikaza
'03.10.2011., Zagreb - Dolazak odvjetnika Jadranke Slokovic, Ante Madunica i Mate Matica koji zastupaju okrivljene Ivana Drmica i Drage Tadica, na zupanijski sud vezano za podmicivanje sudaca vrhovnog
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'

Disciplinski sud Odvjetničke komore uskoro će zauzeti stav o tome kada se i pod kojim uvjetima odvjetnici uime svojih stranaka mogu nagoditi s USKOK-om o priznanju krivnje i kazne.

Posrijedi je odluka o prijavi protiv splitskog odvjetnika Željka Gulišije, branitelja Srećka Jurišića, koji je prije mjesec dana priznao krivnju i USKOK-u tako bitno pomogao u dokazivanju pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda da bi se Branimiru Glavašu ishodila bolja presuda.

Novi ZKP

Jurišić je priznao da su mu novinarka Glasa Slavonije Sanja Marketić te zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić predali 70.000 eura koje je on trebao dati dalje, a krajnja adresa su bili suci Vrhovnog suda. Osim njih dvoje, priznanjem je u nepovoljniji položaj doveden i osječki poduzetnik Drago Tadić, kojega se tereti da je organizirao podmićivanje, te njegova supruga Božica Tadić-Ćavar, koju se optužuje za sudjelovanje u pokušaju opstrukcije pravosuđa. Kao "nagradu" za priznanje Jurišić se nagodio za uvjetnu kaznu od dvije godine, a 70.000 eura dat će državi.

Branitelji ostalih optuženika žestoko su reagirali na činjenicu da su njihovi klijenti dovedeni u nepovoljniji položaj i Jurišićeva branitelja te odvjetnika Gulišiju prijavili Komori optužujući ga za težu povredu Zakona o odvjetništvu i Kodeksa odvjetničke etike.

Odvjetnička komora došla je tako u prigodu izraziti svoj stav o takozvanim oprosnicama koje predviđa novi Zakon o kaznenom postupku, a koje su se na početku istrage u slučaju Fimi media našle na udaru dijela stručne i opće javnosti.

Riječ je o slučajevima kada osumnjičeni prizna djelo, nagodi se za manju kaznu, ali je zato njegovo priznanje ostalo USKOK-u kao dokaz protiv drugih sumnjivaca. U tom se kontekstu spominjao niz imena, od direktora Diokija Roberta Ježića, bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka, potom šefa Carine Mladena Barišića, bivšeg ministra policije Ivice Kirina te druga.

Odvjetnički kodeks

Pitanje je, stoga, može li Odvjetnička komora kroz slučaj prijave protiv Gulišije utjecati na odvjetnike u toj mjeri da se dovede u pitanje funkcioniranje takozvanih oprosnica u praksi. Jer bez njih je upitno bi li se uopće razvio slučaj Fimi media i do koje mjere.

Odvjetnici Mate Matić, Ante Madunić, Jadranka Sloković, Boženko Lozo, Selim Šabanović i Radan Kovač, koji su prijavili Gulišiju, kažu da nije stvar u tome, već u neprincipijelnom ponašanju kolege. Tvrde da ih je Gulišija doveo u zabludu jer se s njima dogovorio da im klijenti neće iznositi obranu, a iza leđa se nagodio s USKOK-om. Ističu da oni jesu za funkcioniranje nagodbi s USKOK-om, ali ne i varanje kolega. U prijavi ističu da se Gulišija ogriješio o odvjetnički kodeks koji nalaže braniteljima da što više usklade svoj rad.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.