Novi Travnik

Oduševili Nijemce lijepim narodnim nošnjama i običajima

Folklor
27.07.2012.
u 09:25

Folklor KUD “Stari hrast 2000.” imao 12 nastupa na festivalu

Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Stari hrast 2000.” iz Novog Travnika nedavno su se vratili iz njemačkoga grada Bitburga gdje su sudjelovali na 48. europskom folklornom festivalu kao prva folklorna skupina iz Bosne i Hercegovine.

Dvanaest nastupa

Poziv na ovu smotru uslijedio je nakon preporuke Volkstanzgruppe Balingen koja je prošle godine boravila na rujanskim susretima u Novom Travniku. Na europskom folklornom festivalu sudjelovalo je 17 zemalja, a za četiri dana, koliko je trajao festival Kulturno-umjetničko društvo “Stari hrast 2000.” iz Novog Travnika imalo je čak dvanaest nastupa. - Teško je to sve opisati riječima. Imali smo dvanaest nastupa i gdje god smo došli oduševili smo Nijemce svojim nošnjama, običajima, pjesmom i igrama. Na otvorenje festivala stiglo je više od dvadeset tisuća ljudi. Ulice su bile pune običnih građana koji su došli pozdraviti i vidjeti sudionike festivala. U velikom šatoru gdje smo nastupali na otvorenju bilo je tri tisuće gledatelja. Svaki naš izlazak na pozornicu bio je nagrađivan velikim pljeskom - kaže Tanja Mlakić, predsjednica KUD-a “Stari hrast 2000.” iz Novog Travnika.

Smotra folklora

Na smotri folklora u Bitburgu pali su i prvi pozivi folklorašima iz Novog Travnika za gostovanja u iznozemstvu. Riječ je o Mađarskoj i Luksumburgu. Društvo iz Novog Travnika je jedno od suutemeljitelja udruge Savjet, organizatora festivala folklora i tradicijskih umjetnosti Bosne i Hercegovine koja od 12. studenoga 2010. godine nosi certifikat punopravnog člana CIOFF-a, sekcije međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti, sekcije za BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?