Orašje

Održana svečana akademija - ‘Zajedno u ratu, zajedno u miru’

Spomen
Marko Mišković
16.05.2013.
u 09:53

Nagrade
 za najbolji literarni rad o temi DR dobili V. Oršolić, R. Mijatović i I. Božić

Pod prepoznatljivim sloganom “Zajedno u ratu, zajedno u miru“ Udruge proistekle iz DR općine Orašje prigodnim sadržajima obilježile su značajnu obljetnicu 106. oraške HVO brigade. Nekada s oružjem u ruci u obrani posavskih prostora i nekadašnjeg oraško-šamačkoga bojišta, a danas s ratnim ožiljcima 21. godinu nakon DR, evocirane su uspomene na legendarnu postrojbu i prije svega njegove vitezove, heroje koji su životima branili svaki pedalj slobodnog prostora. Kroz 106. HVO brigadu prošlo je oko 5500 branitelja, više od 1000 ranjenih i na stotine oboljelih. O požrtvovnosti obrane potvrđuje 271 poginuli branitelj. U Orašju je povodom obljetnice brigade održana svečana akademija. Bila je to prigoda progovoriti i prisjetiti se na herojske dane obrane, ratnom brigade i njezinoj žrtvi. - Dugujemo vječnu zahvalnost onima koji su dali živote za današnju slobodu. Budimo snažni i jedinstveni kao branitelji u Domovinskome ratu, kazao je načelnik općine Đuro Topić. Prigodnim riječima obratili su se ministar branitelja Joso Marković, Pavo Šljivić, izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a bivši zapovjednik 145. HV Bruno Čavić kazao je da se treba okrenuti budućnosti, osobito djeci. –Puno je obećanja, puno problema a ništa se nije promijenilo od prošle godine u odnosu prema braniteljima koji su sve više skloni suicidu, naglasio je predsjednik UDiVDR-a Ilija Mišković koji je nazočne pozdravio u ime Organizacijskoga odbora organiziranja obljetnice. Predložio je da se u škole uvede sat povijesti kako se ne bi zaboravile povijesne činjenice iz Domovinskoga rata.

U povodu obljetnice organizirano je natjecanje za najbolji literarni rad o temi DR. Nagrađeni su radovi Valentine Oršolić, Ružice Mijatović i Ivice Božića. Nagrade je uručila predsjednica Udruge poginulih i nestalih branitelja općine Orašje Kata Martinović.

Veterani i dragovoljci odigrali su na stadionu Goal “HNK Orašje“ prijateljske nogometne susrete u kojima je druženje prioritet, a rezultati u drugom planu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?