Mostar

Odobreno 10 000 KM za opskrbu vodom ugroženih područja

voda,flaša vode
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
10.07.2012.
u 12:59

Grad Mostar nije nenamjenski trošio novčana sredstva namijenjena za zaštitu i spašavanje

Pod predsjedanjem gradonačelnika Ljube Bešlića danas je održana sjednica Stožera Civilne zaštite Grada Mostara, na kojoj je donesena odluka da se odobri 10 000 maraka za potrebe opskrbe vodom ugroženih gradskih područja. Članovi stožera informirani su o izvršenom inspekcijskom nadzoru Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo FBiH. U vezi s tim konstatirano je da Grad Mostar nije nenamjenski trošio novčana sredstva namijenjena za zaštitu i spašavanje i da nije utvrđen manjak sredstava. Zapovjednik Vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić informirao je članove Stožera o stanju protupožarne zaštite na području grada. On je istaknuo potrebu za odgovornim i savjesnim ponašanjem građana zbog povišenih temperatura zraka i opasnosti od izbijanja požara. Građani su pozvani da pravodobno obavještavaju o svim eventualnim opasnostima od izbijanja požara ili samog požara na telefon 123, koji je dostupan 24 sata, ili na telefon broj: 558 235 do 16 sati.

Stožer civilne zaštite Grada Mostara preporučuje građanima da se ograniči kretanje i vožnja tijekom dana od 10 do 18 sati, da se prostorije ako nisu klimatizirane, dobro prozrače tijekom noći ili rano ujutro, a preko dana prozori zatvore i navuku roletne. Odijevati laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima (što je osobito važno za malu djecu). Nositi naočale s UV zaštitnim slojem, udobnu obuću, a tijekom dana češće piti manje količine tečnosti, najbolje prirodne sokove, limunadu ili vodu, a smanjiti unos gaziranih pića. Kronični srčani i bubrežni bolesnici, dijabetičari i osobe s visokim krvnim tlakom trebaju se posavjetovati s liječnikom o količini tečnosti koju trebaju unijeti te redovito uzimati terapiju. U prehrani se preporuča voće i povrće, da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli te hrana s povećanim sadržajem bjelančevina, jer se time smanjuje potrošnja ugljikohidrata, a time i zamaranje i iscrpljenost. Također se savjetuje temeljito pranje voća i povrća, izbjegavati lako kvarljive namirnica, a posebnu pozornost obratiti na osobnu higijenu. Izbjegavati kupanje u rijekama, a prednost dati gradskim bazenima u kojima se voda redovito kontrolira i dezinficira.

Od 10 do 17 sati najveća je izloženost UV zrakama koji izazivaju opekotine i oštećenje kože, dok boravak u hladu smanjuje štetno djelovanje ovih zraka za 50 posto. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, osobito za djecu, korištenje kreme s najvećim zaštitnim faktorom (50), s tim što treba izbjegavati sunčanje od 10 do 17 sati i češće uzimati manje količine tečnosti. U klimatiziranim prostorijama (osobito u automobilima s ugrađenim klima-uređajem), voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ne ostavljati djecu ili životinje u parkiranom vozilu bez nadzora.

Simptomi su sunčanice uporna glavobolja, vrtoglavica ili povraćanje zbog čega se treba obratiti za pomoć u najbližu ambulantu, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?