Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Odlični učenici mogu birati škole, a svima ostalima - ono što ostane

Najveći pritisak će biti na gimnazije, zatim ekonomske struke i tehnike te škole s trogodišnjim zanimanjem
17. lipnja 2010. u 09:52 0 komentara 6 prikaza
skola
Foto: Arhiva VL

Već od danas, 17. lipnja učenici koji su s uspjehom završili osnovnu školu moći će svoje dokumente odnijeti u željenu školu, a već nakon dan-dva nakon prijave znat će imaju li šanse za upis. Ako im upisna povjerenstva u školama neslužbeno kažu da im broj bodova nije dovoljan, najbolje je uzeti dokumente i odnijeti ih u sličnu drugu školu u kojoj pritisak superodlikaša nije tako izražen.

 Učenici koji se ne uspiju upisati u prvom upisnom krugu svoju priliku imat će, uglavnom, tjedan dana poslije. Predaja dokumenata, objava rezultata i upis bit će završeni u roku od dva do tri dana. Iskustva od ranijih godina govore da će i nakon toga dio učenika ostati neupisan, ali i da će mjesta ostati samo u manje privlačnim obrtničkim školama. Za sve one koji i u toj suženoj ponudi pronađu nešto zanimljivo jesenski upisni rok organizirat će se u drugoj polovini kolovoza.

 Posavska i Hercegovačko-neretvanska županija već danas počinju primati dokumente za prvi upisni krug. Četiri dana kasnije (21. lipnja) to će uraditi Zapadnohercegovačka i Srednjobosanska županija, a nakon još tjedan dana (28. lipnja) počinju upisi u Hercegbosanskoj županiji, ali i najvećem broju drugih županija te R. Srpskoj.

Prema tvrdnjama ministara, planovi upisa učenika u prve razrede načinjeni suprema prijedlozima škola. Prema podacima iz navedenih pet županija, u prvom upisnom krugu bit će ponuđeno ukupno 6705 mjesta. Natječaj za čak 3864 mjesta u prvim razredima svih srednjih škola raspisalo je Ministarstvo prosvjete HNŽ-a, što čini veću polovicu ukupnog broja učenika. Zapadnohercegovačka županija nudi 1120 mjesta, HBŽ 770, Posavska 600, a u Srednjobosanska 525 mjesta. Škole koje ne upišu planirani broj učenika pokušat će to učiniti u sljedećim upisnim krugovima.

 Prema tvrdnjama ravnatelja, najveći pritisak i ove godine će biti na gimnazije. Nakon gimnazija, veliko zanimanje vlada za ekonomske struke, zatim tehnike, dok se škole s trogodišnjim zanimanjem popune tek nakon trećeg kruga, a neka trogodišnja zanimanja uopće ne zažive. Opet, prema tvrdnjama ministara, škole su ponudile dovoljan broj mjesta za sve one koji su uspješno završili osnovne škole. Učenici s boljim uspjehom imaju priliku odabrati željenu školu, dok će se oni sa slabijim uspjehom morati zadovoljiti onim što je ostalo. Škole nude dobrim učenicima mogućnost premještaja nakon prvog polugodišta. Već od danas, 17. lipnja učenici koji su s uspjehom završili osnovnu školu moći će svoje dokumente odnijeti u željenu školu, a već nakon dan-dva nakon prijave znat će imaju li šanse za upis. Ako im upisna povjerenstva u školama neslužbeno kažu da im broj bodova nije dovoljan, najbolje je uzeti dokumente i odnijeti ih u sličnu drugu školu u kojoj pritisak superodlikaša nije tako izražen.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.