MASOVNE ZLOUPORABE

Odlazak u zatvor moći će se odgoditi samo do 12 mjeseci

zatvor
PIXSELL
23.07.2011.
u 11:17

Zbog nepreciznih zakonskih odredbi osuđenici odgađaju izvršenje kazne

Zbog nepreciznih zakonskih odredbi u Federaciji BiH je prilično lako unedogled odgađati odlazak osuđenika na izvršavanje zatvorske kazne. Svjesni su toga mnogi osuđenici, pa stalnim molbama i nalazima medicinskih i drugih ustanova godinama prolongiraju boravak u zatvoru.

Masovne zloprabe

Za masovnu zloporabu mogućnosti odgode odlaska na izdržavanje zatvorske kazne „zaslužan“ je 28. članak postojećeg Zakona o izvršenju kaznenih sankcija FBiH u kojem se navodi da se „do donošenja rješenja o molbi odlaže početak izvršenja kazne zatvora“. - Upravo ovakve jezične konstrukcije u zakonskom dijelu teksta koriste osuđene osobe i njihovi branitelji ulažući uvijek i iznova nove molbe za odlaganje izvršenja kazni uz medicinsku dokumentaciju koju je sud u obvezi vještačiti i odlučivati po istim, što praktično znači stalno odugovlačenje postupka izvršenja i zloporabu Zakona, objašnjava u izvješću o izvršenju kaznenih sankcija predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Salihović. Prema neslužbenim podacima, početkom ove godine u BiH je na odlazak na izvršenje zatvorske kazne čekalo 1875 pravomoćno osuđenih osoba, od čega je 152 uložilo molbu za odgodu izvršenja. Ostali su čekali na slobodno mjesto u zatvoru ili su bili u bijegu. Dok se ova druga dva problema nastoje riješiti boljom suradnjom policijskih tijela unutar BiH i regiji, te izgradnjom novih zatvorskih kapaciteta, problem masovne zloporabe mogućnosti odgode zatvorske kazne bi se trebao riješiti usvajanjem novog zakona o izvršenju kaznenih sankcija, čiji je nacrt već pripremljen.

Predviđena ograničenja

Novi zakon predviđa ograničenja koja bi onemogućila stalnu zloporabu molbe za odgodu tako što će biti definirano da ukupna odgoda izvršenja kazne po svim osnovama može trajati najduže 12 mjeseci. Zanimljivo je da u većini sudova u Federaciji BiH do sada nije bilo zahtjeva za zamjenom zatvorske kazne do godinu dana novčanom, iako među osuđujućim presudama prednjače upravo one te dužine. Osuđenicima je očito draže koristiti zakonske slabosti nego otkupiti zatvorsku kaznu. Jedan od gorućih problema je i nedostatak smještajnih kapaciteta za izvršavanje kazni za osuđene maloljetnike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?