Izlaz na more

Odbaciti sve planove za luku u Neumu

Neum
27.01.2013.
u 12:18

Izgradnja luke u Neumu uništila bi sve turističko-ugostiteljske potencijale koji su u ovom gradu izgrađeni posljednjih 15 godina. I stanovnici Neuma se oštro protive provedbi jednog ovakvog projekta

Izgradnja velike luke u Neumu već dugo vremena je projekt koji forsiraju političke struje iz Sarajeva. Na zadnjem sastanku načelnika općina iz Hercegovačko-neretvanske županije koji je održan u Mostaru jedna od važnijih tema je bilo stanje u Neumu i provedba projekata koji bi unaprijedili život u ovom gradu. Kako nam je rekao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a Rafael Gagro, koji je vodio sastanak, dana je potpora za sve projekte koji će od Neuma napraviti turističko središte.

Izgradnja prometnica

- U prvom redu tu mislimo na izgradnju prilaznih prometnica ovom gradu iz pravca Čapljine, Hutova... S tim projektima bi gospodarstvenicima stvorili bolje uvjete za ulaganja u ovaj grad i ostvarila bi se bolja komunikacija s ostatkom Bosne i Hercegovine. Zaključeno je kako ovaj projekt mora biti prioritet i očekujemo kako će uskoro biti poduzeti konkretni koraci - rekao nam je Gagro. Na sjednici se razgovaralo o stalnim inicijativama da se u Neumu napravi luka, što bi uništilo sve turističke potencijale grada koji ima jedini izlaz Bosne i Hercegovine na more. - Ponovno želimo poručiti svima koji planiraju izgradnju luke u Neumu kako do toga projekta nikada neće doći. Neum trenutno ima velike turističko-ugostiteljske potencijale koji bi s izgradnjom luke bili uništeni. Zbog toga se otvoreno protivimo ovoj ideji i dajemo punu potporu načelniku Neuma Živku Matušku kada je u pitanju projekt izgradnje luke u Neumu - poručio je Gagro. Spomenuti sastanak je bio prilika da se razgovara i o drugim pitanjima koja predstavljaju probleme u općinama HNŽ-a. Oni su uglavnom financijske prirode i odnose se na ponašanje viših razina vlasti prema lokalnim samoupravama. Tako je zaključeno kako svake godine Federacija BiH uzima sve više novca iz općina i županija, a sve manji dio novca se vraća na niže razine vlasti. Zbog toga se pojavljuju veliki financijski problemi, a konačnu cijenu u cijeloj priču na kraju plaćaju općine i njihovi stanovnici. - Radimo na jednoj zajedničkoj inicijativi gdje ćemo tražiti načine kako općinama vratiti više novca koje im uzimaju više razine vlasti. Svi načelnici su pokazali razumijevanje kada je u pitanju stanje u proračunu HNŽ-a, ali je istaknuto kako Federacija ima maćehinski odnose prema hercegovačkim općinama. Mora se više novca iz Sarajeva vraćati u Hercegovinu kako bi imali osnove za razvojne projekte - zaključio je Gagro.

Pojačati napore

Osim ovoga, zaključeno je kako općine trebaju izvršiti dodatne napore kako bi više novca od turizma završavalo u proračunima lokalnih zajednica. Zbog toga se očekuje kako će ove godine biti pojačan inspekcijski nadzor u općinama HNŽ-a, a bit će potreban i jači angažman policije kako bi se ovaj problem riješio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?