masakr u münchenu

Od terorističkog napada koji je šokirao svijet prošlo 40 godina

masakr u münchenu (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
05.09.2012.
u 10:13

5. rujna 1972. godine palestinski su teroristi oteli i ubili 11 izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu

Četredeseta godišnjica događaja koji je šokirao svijet danas se obilježava u Njemačkoj i Izraelu. Država Bavarska naredila je da se zastave na javnim zgradama spuste na pola koplja u žrtvama napada palestinskih terorista koji se dogodio 5. rujna 1972. godine na Olimpijskim igrama u Münchenu, kada je skupina naoružanih Palestinaca, članova skupine Crni rujan, otela 11 članova izralelskog sportskog tima. Talačka je kriza uslijed neuspješne akcije spašavanja završila smrću svih taoca, jednog njemačkog policajca i petorice napadača. Godišnjica tragičnog događaja bit će obilježena u vojnoj zračnoj bazi Fürstenfeldbruck nedaleko od Münchena, gdje se završni masakr i dogodio.

A sve je počelo u olimpijskom selu u samom Münchenu, kada je skupina terorista iskoristila slabo osiguranje, prešla preko ograde i uputila se prema sobama izraelskih sportaša. Dvojicu su odmah ubili, a preostalu devetoricu zadržali su kao taoce, tražeći puštanje 232 Palestinaca iz izraelskih zatvora. Kasnije se pokazalo da su surađivali s neonacistima u samoj Zapadnoj Njemačkoj.

Njemačka policija, koja tada još nije imala specijalne antiterorističke postrojbe, nije se ponajbolje snašla. Teroristi su u međuvremenu postavili novi zahtjev - da ih se zrakoplovom prebaci u Kairo. Vlasti su ih uspjele izigrati i uvjeriti da će se to stvarno dogoditi, iako egipatska vlada nije htjela imati ništa s talačkom krizom. Teroristi su zajedno s taocima autobusom i dvjema helikopterima prevezeni do zračne baze, gdje su ih vlasti namjeravale uvući u klopku i napasti snajperima.

Međutim, sve je krenulo po krivu. Policajci, koji su vjerovali kako u napadu ne sudjeluje više od trojice terorista, tijekom prijelaza iz autobusa i helikoptere s čuđenjem su otkrili da ih je zapravo osmero. Dvojica terorista otišli su do zrakoplova koji ih je trebao prevesti do Kaira, ali su, vidjevši da je zrakoplov prazan, napokon shvatili da im je postavljena zasjeda. U kaosu koji je uslijedio poginuo je jedan policajac na kontrolnom tornju, petorica napadača i svih taoci, koji su cijelo vrijeme ostali u helikopterima. Dio taoca pao je pod mecima koje je na njih iz kalašnjikova ispalio jedan od napadača, a ostali su poginuli nakon što su teroristi u helikopter bacili ručnu granatu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije