Busovača

Od skladišta JNA do modernog zatvora za ‘tempirane bombe’

Zatvor
04.06.2012.
u 09:10

Zatvorenici imaju knjižnicu, internet-klub, košarkaško igralište, medicinsku skrb, zubnu ambulantu, redovite preglede, prostore za vjerske obrede...

Pilot-projekt kućnog pritvora nije bez razloga ponuđen Kazneno-popravnom zavodu u Busovači jer već dvadeset zatvorenika nosi narukvicu na nozi i kaznu služe u kućnom pritvoru. Ovaj zatvor može se svrstati u red europskih po uvjetima koje pruža osuđenicima. Iduće godine slavi 20 godina svoga postojanja, a sve je počelo iz vojnog skladišta JNA. U zatvoru je kratko kaznu služio i poznati terorist Ahmed Zuhair Handala kojega su vojni policajci HVO-a uhitili u Novoj Biloj kada su mu pronašli prtljažnik automobila pun naoružanja i vojne opreme. Kasnije ga je zenički sud osudio na deset godina zatvora, a nakon bijega podmetnuo je autobombu u Mostaru. Danas je to suvremeni zatvor u kome se provodi radna terapija, dobro vladanje nagrađuje a neposluh kažnjava. Zatvorenici imaju knjižnicu, internet-klub, košarkaško igralište, medicinsku skrb, zubnu ambulantu, redovite liječničke preglede, prostore za vjerske obrede i molitvu. Tu su i sprave za atletsku gimnastiku. Na zakupljenom zemljištu proizvode krumpir, luk, salatu i drugo povrće za svoju kuhinju. Još puno toga pozitivnog moglo bi se nabrojati u ovom zatvoru gdje kaznu služe i osuđenici za ratni zločin kao i kradljivci šume. - Imamo zasigurno dobre uvjete za sve zatvorenike i trudimo se da zaista održimo europske standarde u zatvoru.

Ima mjesta, nema novca

Aplicirali smo za sredstva Vlade FBiH u iznosu od oko 150 tisuća KM kako bi mogli opremiti još jednu novoizgrađenu zgradu za smještaj zatvorenika. Međutim zbog poznate financijske situacije u društvu nismo novac dobili, a mogli bi otvoriti još 60 mjesta za zatvorenike i 15 radnih mjesta za čuvare. Moram naglasiti da je ovaj zatvor konstantno u punom kapacitetu - govori nam ravnatelj Marko Krišto. Novca treba i za završetak prostorije za posjet osuđenicima. Pitali smo ravnatelja ima li u zatvoru nereda i tučnjave na nacionalnoj osnovi kao što je to slučaj u drugim zatvorima BiH? - Ni govora. Ovdje zaista nemamo ni nacionalističkih ispada, a kamoli maltretiranja ili premlaćivanja zatvorenika od drugih samo zato što su druge vjere ili nacionalnosti. Bude ponekad nekih problema sa zatvorenicima, ali tvrdim da nacionalističkih ispada i tučnjave po toj osnovi nema. Dobro nagrađujemo one koji poštuju red i zakon, a za one druge, postoje sankcije - tvrdi Marko.

Josip sevdah

U zatvoru smo sreli i Josipa iz Zenice koji je osuđen na dugogodišnju kaznu zbog ubojstva žene, ali je vrlo discipliniran osuđenik. Redovito posjećuje prostoriju za molitvu a voli i pjesmu. - Neki neće razumjeti ako kažem da mi je ovdje sasvim dobro. Poštujem zatvorski red i nemam nikakvih problema. Prošao sam mnogo država i gdje god ne poštujete red stigne vas zakon. Ovdje mogu da radim, da se molim, da pjevam, imamo knjižnicu, internet-klub, dakle sve što normalan čovjek. Oduvijek sam volio pjevati. Posjećivao sam priredbe, koncerte i gdje god je bila prilika pokazivao sam svoj talent - kaže Josip. Za nas je otpjevao samo jednu strofu poznate bosanske sevdalinke, a glasom i intonacijom imao bi velikog uspjeha i na sarajevskom festivalu Ilidža.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?