Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Od Sanaderove saborske grupe samo mu Rošin pruža potporu

Mario Zubović tvrdi da se saborske grupe izmišljaju, a Stjepan Fiolić kaže: Dr. Sanader mi je prijatelj, ali ostajem uz stranku i predsjednicu Kosor
07. listopada 2010. u 10:00 0 komentara 2 prikaza
Luka Bebić, Ivo Sanader
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Danas istječe rok u kojem Mladen Barišić može aktivirati svoj mandat u Saboru koji je zamrznuo zbog nespojivosti dužnosti, a predviđeni rok je osam dana da bi se ponovo aktivirao saborski mandat. U tom bi slučaju automatski prestao mandat njegovoj zamjenici Đurđici Sumrak, a DORH više ne bi mogao držati Barišića u pritvoru bez odobrenja Sabora. Prema riječima njegova odvjetnika, on to najvjerojatnije neće učiniti, a špekulacije da bi ga zastupnički imunitet izvukao iz pritvora ne stoje jer bi DORH isti dan mogao tražiti od Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) odobrenje za pritvor.

Imunitet se ukida odmah
MIP je dužan odmah rješavati takve zahtjeve, a uobičajena je praksa da se zastupnički imunitet na zahtjev DORH-a ukida. Barišićev odvjetnik odbio je komentirati špekulacije da bi Barišić aktivirao mandat kako bi ojačao poziciju Ive Sanadera i bio dio grupe hadezeovaca koja bi sa Sanaderom napustila klub zastupnika te stranke.

– Naše kalkulacije ne idu u tom smjeru. Puno nam je važnije kakav bi bio položaj mog branjenika u kaznenom postupku – kazao je odvjetnik Ante Madunić. I većina drugih zastupnika koje se spominjalo u kontekstu potpore Sanaderu i rušenja HDZ-ove većine u Saboru tvrdi da je priča o takvoj skupini izmišljena.

– Ne postoji takva grupa. Takve grupe izmišljaju se za nečije potrebe – kazao je Mario Zubović. I Stjepan Fiolić kaže da mu je dr. Sanader prijatelj, ali da je osobno osnivač HDZ-a te da ostaje uza stranku i predsjednicu. U vezi sa Sanaderom spominjalo se i ime Borisa Kunsta, koji je na pitanje što misli o dolasku Barišića u saborske klupe kazao kako o tome neće govoriti i dodao da je čovjek nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Jedino je Jerko Rošin, bliski Sanaderov prijatelj, u izjavi za Dnevnik 3 ustvrdio da Sanader može računati na njegovu potporu. Sve špekulacije vezane su uz mogućnost da Sanader može u svakom trenutku reaktivirati svoj mandat.

Aktiviranje, zamrzavanje
Naime, nakon što je otišao s premijerske funkcije, Sanader se potrudio u zadanom roku od osam dana aktivirati svoj zastupnički mandat i onda ga isti dan zamrznuti. Nakon što je u siječnju istekao rok od šest mjeseci u kojem nije mogao ponovo aktivirati mandat, Sanaderu je njegov mandat ponovo na raspolaganju i može ga aktivirati u bilo kojem trenutku do isteka ovoga saziva Sabora. Mediji su špekulirali i s mandatom Biance Matković, koja je sad državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, kao i s Lukom Bebićem i Petrom Selemom, no oni se jučer nisu izjašnjavali.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Sanader nema izbora: ili pred Sabor ili

Sanader nema izbora: ili pred Sabor ili pred DORH
U Hrvatskoj demokratskoj zajednici napeta je atmosfera otkako se bivši predsjednik stranke i Vlade Ivo Sanader vratio iz Sjedinjenih Američkih Država. Svi napeto čekaju njegovo svjedočenje pred Istražnim povjerenstvom za Inu u utorak u Saboru te što će reći. Iako, prema riječima Dragice Zgrebec, predsjednice toga Povjerenstva iz redova oporbene Socijaldemokratske stranke, oni još ne znaju je li Sanader uopće primio poziv za svjedočenje. Zanimljivo, Sanader je putem medija poručio da će se odazvati svjedočenju. Kad to ne bi učinio, čekala bi ga zatvorska ili novčana kazna, a kad bi se pozvao na članak koji mu omogućava da ne svjedoči ako bi sebe izvrgnuo kaznenom progonu, to bi značilo da bi ga mogao istraživati DORH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.