SABORSKA GRUPA

Od Sanaderove saborske grupe samo mu Rošin pruža potporu

Luka Bebić, Ivo Sanader
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/6
07.10.2010.
u 10:00

Mario Zubović tvrdi da se saborske grupe izmišljaju, a Stjepan Fiolić kaže: Dr. Sanader mi je prijatelj, ali ostajem uz stranku i predsjednicu Kosor

Danas istječe rok u kojem Mladen Barišić može aktivirati svoj mandat u Saboru koji je zamrznuo zbog nespojivosti dužnosti, a predviđeni rok je osam dana da bi se ponovo aktivirao saborski mandat. U tom bi slučaju automatski prestao mandat njegovoj zamjenici Đurđici Sumrak, a DORH više ne bi mogao držati Barišića u pritvoru bez odobrenja Sabora. Prema riječima njegova odvjetnika, on to najvjerojatnije neće učiniti, a špekulacije da bi ga zastupnički imunitet izvukao iz pritvora ne stoje jer bi DORH isti dan mogao tražiti od Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) odobrenje za pritvor.

Imunitet se ukida odmah
MIP je dužan odmah rješavati takve zahtjeve, a uobičajena je praksa da se zastupnički imunitet na zahtjev DORH-a ukida. Barišićev odvjetnik odbio je komentirati špekulacije da bi Barišić aktivirao mandat kako bi ojačao poziciju Ive Sanadera i bio dio grupe hadezeovaca koja bi sa Sanaderom napustila klub zastupnika te stranke.

– Naše kalkulacije ne idu u tom smjeru. Puno nam je važnije kakav bi bio položaj mog branjenika u kaznenom postupku – kazao je odvjetnik Ante Madunić. I većina drugih zastupnika koje se spominjalo u kontekstu potpore Sanaderu i rušenja HDZ-ove većine u Saboru tvrdi da je priča o takvoj skupini izmišljena.

– Ne postoji takva grupa. Takve grupe izmišljaju se za nečije potrebe – kazao je Mario Zubović. I Stjepan Fiolić kaže da mu je dr. Sanader prijatelj, ali da je osobno osnivač HDZ-a te da ostaje uza stranku i predsjednicu. U vezi sa Sanaderom spominjalo se i ime Borisa Kunsta, koji je na pitanje što misli o dolasku Barišića u saborske klupe kazao kako o tome neće govoriti i dodao da je čovjek nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Jedino je Jerko Rošin, bliski Sanaderov prijatelj, u izjavi za Dnevnik 3 ustvrdio da Sanader može računati na njegovu potporu. Sve špekulacije vezane su uz mogućnost da Sanader može u svakom trenutku reaktivirati svoj mandat.

Aktiviranje, zamrzavanje
Naime, nakon što je otišao s premijerske funkcije, Sanader se potrudio u zadanom roku od osam dana aktivirati svoj zastupnički mandat i onda ga isti dan zamrznuti. Nakon što je u siječnju istekao rok od šest mjeseci u kojem nije mogao ponovo aktivirati mandat, Sanaderu je njegov mandat ponovo na raspolaganju i može ga aktivirati u bilo kojem trenutku do isteka ovoga saziva Sabora. Mediji su špekulirali i s mandatom Biance Matković, koja je sad državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, kao i s Lukom Bebićem i Petrom Selemom, no oni se jučer nisu izjašnjavali.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije