Šantićeve večeri

Od izložbi, filma do pjesničkih večeri

Aleksa
21.09.2012.
u 10:01

“Šantićeve večeri poezije”u Mostaru baštine tradiciju dugu više od pola stoljeća

Sve je počelo u prvoj polovini 20. stoljeća u povodu godišnjice smrti Alekse Šantića kada su Srpsko pjevačko društvo „Gusle“ i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u čast pjesnika prvi put organizirali Veliki sabor književnika u Mostaru. Nakon Drugog svjetskog rata rad „Gusala“ i „Prosvjete“ se zabranjuje, a sjećanje na pjesnika obilježava se „Šantićevim večerima poezije“, koje se održavaju od 1969. godine, pod pokroviteljstvom grada Mostara.

Ratne okolnosti

Nagrada „Aleksa Šantić“ ustanovljena je godinu dana ranije, 1968. „Šantićeve večeri poezije“ se od 1992. do 2009, stjecajem ratnih okolnosti, održavaju u Nevesinju, da bi se od 2009. ponovno vratile u Mostar. „Šantićeve večeri poezije 2012.” održane su u Mostaru, od 7. do 15. rujna, u organizaciji SPKD „Prosvjeta” GO Mostar, a pod pokroviteljstvom Vijeća ministara BiH. Veći dio programa „Šantićevih večeri poezije 2012.” održan je u obnovljenom Vladičanskom dvoru u Brankovcu. „Otvorene su koncertom puhačkog kvarteta „Nevski“ iz Beograd, a nastavljene su monodramom „Ćorkan”, u režiji i izvođenju Harisa Burine. Mostarska publika je sljedećeg dana imala prigodu pogledati izložbu „Štamparsko-izdavačka i knjižarska djelatnost mostarskih Srba od 1878. do 2012”, autora Zlatka Serdarevića. Posebnu pozornost publike privukla je projekcija filma „Moj brat Aleksa”, u kojem je lik Alekse Šantića utjelovio glumac Branislav Lečić, koji se na kraju projekcije, i sam vidno potresen, poklonio mostarskoj publici.

Laureatkinja Dara Sekulić

Književna večer posvećena je stogodišnjici smrti Osmana Đikića, a za sve ljubitelje poezije održana je i večer suvremenih pjesnika kojom prilikom je književnik Veselin Gatalo promovirao knjigu „Meho Džeger – pjesnik prezrenih i odbačenih”. Manifestacija je završila svečanom dodjelom nagrade “Aleksa Šantić”, koju je stručni žiri, na čelu s Đorđom Sladojem (čija je knjiga promovirana u sklopu večeri), dodijelio pjesnikinji Dari Sekulić – za cjelokupno pjesničko djelo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?