Informatika

Od idućeg vikenda primjena sustava “Comet” i u 1. ligi FBiH

Velež
08.08.2012.
u 10:26

U Premijer ligi BiH i u 1. ligi FBiH liste službenih osoba koje nisu mogle raditi u Cometu su skraćene

Sustav Comet imao je svoju prvu službenu primjenu na utakmicama 1. kola Premijer lige BiH. Riječ je o informatičkom sustavu kojim se koriste delegati i posmatrači suđenja za pisanje svojih izvješća nakon utakmica. Za početak je ta primjena prošla jako dobro, osim nekoliko slučajeva, kao u Banjoj Luci, gdje su se pojavili određeni tehnički problemi.

Napredak

Odmah se kako će korištenje sustava Comet svima olakšati dostupnost informacijama, te da će u velikoj mjeri povećati transparentnost izvješća službenih osoba s utakmica. Prije su se izvješća pisala rukom, u Saveze su dolazila u roku od nekoliko dana nakon završetka utakmica. Očekuje se kako će se od 3. kola Premijer lige BiH izvješća nakon utakmica izravno postavljati na službenu internetsku stranicu Nogometnog saveza BiH. Sada službene osobe izvješće mogu poslati 15-ak minuta nakon same utakmice. Comet je tako napravio razliku i među službenim osobama, između onih koji su sposobni raditi na novom sustavu i one koji zbog svoje loše informatičke pismenosti to ne mogu. Na Premijer ligi BiH lista delegata zbog nesnalaženja u Cometu smanjena je s 27 na 24 osobe. Slično je i na 1. ligi Federacije BiH, gdje je lista od 32 delegata skraćena na 27. Inače, Comet se osim u ove dvije lige primjenjuje i u kadetskoj i juniorskoj Premijer ligi BiH. Za sve službene osobe prije sezona su organizirani seminari i provjere znanja. Od idućeg vikenda, kada počinje i 1. liga Federacije BiH, Comet će se primjenjivati i u nižem rangu natjecanja.

- Nakon provedenih seminara i predseminara, službene osobe upoznate su s novim sustavom. Oni koji nisu mogli zadovoljiti kriterije informatičke pismenosti su otpali. Službene osobe koje nisu svladale Comet Odbor za stabilizaciju je skinuo s liste. S Cometom očekujemo drastično poboljšanje protoka informacija sa stadiona, kao i transparentnija izvješća, kazao nam je Mile Prusina, povjerenik 1. lige FBiH.

Dostupnost

Svaki klub Premijer lige i 1. lige FBiH je svakoj službenoj osobi obvezan osigurati ispravno računalo, te ispravnu internetsku vezu. Službene osobe će kao dodatnu predostrožnost imati i vlastite USB-ove preko kojih će se moći spojiti na internet, pa ako iz nekog razloga veza u klubu otkaže službena osoba će imati mogućnost završiti svoj posao. Nakon što prođe određeni vremenski rok potreban za prilagodbu, može se očekivati bolji rad službenih osoba, kao i bolja dostupnost informacija s nogometnih susreta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije