Čari Interneta

Od hrvatskih lidera na Fejsu Lovrić, Lijanović i lažni Jurišić

sestorka
Tomislav Miličević
08.05.2010.
u 11:39

Političari iz RS puno su aktivniji na društvenim stranicama od svojih kolega

Da je svaki glas na izborima i te kako važan, političari su davno shvatili, no za dobivanje simpatija glasača ipak nedovoljno koriste mogućnosti koje im pružaju nove tehnologije. Jedna do tih mogućnosti su i društvene stranice poput megapopularnog Facebooka, Twittera i sličnih stranica.

Čak 750.000 profila

Najnoviji podatak kaže da je u Bosni i Hercegovini registrirano čak 750 tisuća profila na Facebooku što bi svakako trebalo biti zanimljivo i političkim predstavnicima, jer je i Facebook dobar način za pridobivanje povjerenja potencijalnih glasača. No, samo rijetki od aktualinh istaknutijih političara u BiH koriste njegove prednosti. Ipak, približavanjem izbora povećava se i broj profila poznatih političara, kao i broj grupa koje nose nazive stranaka ili pak imena lidera. S druge strane, velik je i broj lažnih Facebook profila. Među takvima prednjači lider SNSD-a Milorad Dodik, čija se slika pojavljuje na oko pedeset profila, tako da je teško saznati ima li Dodik uistinu svoj profil. Lažnih profila ima i lider SDA Sulejman Tihić, kao i članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić. Među liderima hrvatskih stranaka u BiH jedina profil na Facebooku ima Ljiljana Lovrić. Postoje i dva profila s imenom Jerke Ivankovića Lijanovića, ali su bez fotografije, a otvoren je, i to lažni, profil Zvonke Jurišića, predsjednik HSP-a. Sudeći prema podacima na njegovu profilu, riječ je o vjerojatnoj podvali političke konkurencije ili pak nekog Jurišićeva nesimpatizera.

Lažni Jurišić

Jurišiću pod rubrikom ljubavni status stoji “zaručen”, a najdraži mu je film “Zdrpi i briši”. HDZ BiH na Facebooku ima otvorenu grupu koja ima nešto više od stotinu članova, a u kojoj se podaci rijetko ažuriraju. Očekivati je da će se približavanjem izbora povećati i broj grupa te da će se podaci svakodnevno ažurirati novostima iz kampanje. Političari iz Republike Srpske zasad su dosta aktivniji na društvenim mrežama od kolega iz reda druga dva naroda. Kao lider u broju prijatelja na Facebooku nametnuo se zastupnik SNSD-a u Parlamentu RS-a Srđan Mazalica. Kaže da se u predizbornoj kampanji namjerava koristiti Facebookom kako bi promovirao vlastite stavove i aktivnosti te da mu je većina prijatelja iz njegove izborne jedinice.

Aktivni Slavuj

Posebice aktivan na Facebooku je i zastupnik te stranke u državnom Parlamentu Slavko Jovičić Slavuj. On je zanimljiv iz više razloga. Naime, na Facebooku je svakodnevno aktivan, ali ima svega pedesetak prijatelja. Jovičić ih naime briše ako nisu zainteresirani za burne rasprave koje s njima vodi i preko te društvene mreže. Kaže da sve svoje prijatelje poznaje, a dosad je odbio oko 2000 zahtjeva za prijateljstvo, jer ga ne zanima virtualno prijateljevanje. Njemu Facebook više služi kao poligon za raspravu i razmjenu mišljenja nego pak kao mjesto vlastite promocije. Internet je, prema mišljenju sociologa, neizbježno sredstvo ako se mlade ljude želi zainteresirati za politiku. Nažalost, a već nakon izbora profili, grupe, kao i blogovi političara nerijetko bivaju zatvoreni ili pak neažurirani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?