UDAR NA BRANITELJE

Od 56 branitelja ranjenih na crti, 24 izgubilo status vojnih invalida!

hvo
VL FOTO
06.08.2011.
u 11:13

Institut za medicinsko vještačenje Tuzla u postupku revizije prema braniteljima Orašja odlučio da su većina - zdravi

Od 56 ratnih vojnih invalida koji su ranjeni na prvoj crti obrane s područja općine Orašje, njih čak blizu 50 posto ili točnije 24 branitelja gubi status ratnih vojnih invalida jer su ocijenjeni s manje od 20 posto invalidnosti.

Svega ih je četvero zadržalo jednak stupanj invalidnosti, a ostali su dobili niži stupanj, pojašnjavaju u Ministarstvu branitelja Županije Posavske navode koje su doznali u Institutu za medicinsko vještačenje Tuzla. Većina branitelja koja je izgubila status je iz čuvene 106. HVO brigade Orašje.

Ogorčeni branitelji

-Blago je rečeno da smo iznenađeni i ogorčeni, kako u Ministarstvu, tako i predstavnici HVIDR-e Orašje onim što smo doznali o provedenoj reviziji ratnih vojnih invalida općine Orašje, kaže nam ministar branitelja Joso Marković. –Ističem za javnost da se radi o osobama koje su ranjavane na prvoj crti bojišta i njima se vještačenjem skida invalidnost, što nas navodi na misao o tendencioznim radnjama koje se provode samo na području Orašja u tako restriktivnom obliku, dodaje ministar. Svega ih je četvero ratnih vojnih invalida zadržalo jednak stupanj invalidnosti, dok su ostali dobili niži stupanj invalidnosti.

U Ministarstvu navode primjer ratnoga vojnog invalida koji je zbog ranjavanja imao 80 posto invalidnosti, a nakon revizije dobio je manje od 20 posto, čime gubi status RVI.
Prema još nepotpunim informacijama s kojima raspolažu u Ministarstvu, na cijelom području Federacije BiH nije ni približno primijenjen ovakav strog kriterij koji dovodi u sumnju pravičnost cjelokupnog postupka. Na rješenja nema mogućnosti žalbenog postupka, već braniteljima preostaju samo pokretanja dugotrajnih upravnih sporova.

-Posebno zabrinjava činjenica što se radi o kategoriji branitelja koji su ranjeni na prvoj crti obrane i medicinski još nije dokazano da se takve osobe mogu oporaviti.

Nisu ista pravila

Prema nalazima Instituta u Tuzli može se zaključiti da su nakon ranjavanja svi branitelji zapravo zdrave osobe, smatra ministar Marković. Znakovita je i činjenica, smatraju u Ministarstvu, što je Institut za medicinsko vještačenje Tuzla u dosadašnjem postupku jedino provodio reviziju u Orašju. Ministarstvo oštro prosvjeduje protiv, kako tvrde, nedosljednih postupaka koji pod povećalom drže samo jedno područje, dok se drukčija mjerila primjenjuju na ostatku Federacije. Zbog svega navedenog u sljedećim danima Ministarstvo branitelja Županije Posavske, predstavnici braniteljskih udruga i mjerodavnih institucija upriličit će niz razgovora, poduzeti određene korake i o njima javnost izvijestiti na konferenciji za novinare.

Ključne riječi

Komentara 5

PA
park
22:56 06.08.2011.

Ima njih puno koje je krava ubola u stomak pa govore bio dum-dum metak......

Avatar bucalo
bucalo
20:18 06.08.2011.

pa tko je ovdi lud, tolike godine nas hrvate zajebavaju a mi se sad sjetili zalit, al opet komu se moremo zalit kadija te tuzi kadija ti sudi,a ne ide mi to nekako sa danasnjim pametnim glavama,svi zavrsili vakultete a izmisljaju toplu vodu koja je izmisljena kad i ladna .......................

VR
vrisak
08:27 07.08.2011.

bilo bi interesantno znati koliko je s druge strane izgubilo status.... vjerujem da nema usporedbe... e moj narode..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?