Čapljina

Očitavanje potrošnje vode na internetu i preko mobitela

Čapljina
Frano Matić
23.06.2012.
u 13:43

Djelatnici Komunalnog ovim sustavom dnevno mogu očitati i do tri tisuće vodomjera

Djelatnici Komunalnog poduzeća Čapljina uskoro više neće morati strahovati od krvoločnih pasa ili nesavjesnih građana koji na razne načine sprečavaju pristup vodomjerima i njihovo kvalitetno očitovanje.

Čuvanje vodomjera

Mnogi vlasnici objekata prosto postave ljutog psa u blizini vodomjera i onda je njegovo očitavanje skoro nemoguća misija. Nisu rijetke situacije da nesavjesni građani, koji kradu vodu, postavljaju razne prepreke kako bi se komunalci spriječili u očitavanju stanja na vodomjeru. Sve će to uskoro postati samo ružna prošlost, jer je u Čapljini prezentiran poseban sustav daljinskog očitavanja vodomjera koji se po svojim prednostima i u odnosu na dosadašnju “staru” praksu očitavanja vodomjera može smatrati kao dio komunalne revolucije. U dvorani OV Čapljina, u zgradi MUP-a, okupili su se ravnatelj Komunalnog Čapljina sa svojim pomoćnicima i djelatnici ovog poduzeća te i sami građani Čapljine koji su se upoznali s novim sustavom daljinskog očitavanja vodomjera. To je dosta suvremenije, brže i dosta lakše očitavanje vodomjera u odnosu na onaj standardni način tj. manualno očitavanje preko očitavačkih listi. U ovom novom sustavu predviđena su dva programa i to “mobile reading” i “fix network”. Povećanje stupnja naplativosti i stopostotna utuživost neplatiša, smanjenje mogućnosti manipuliranja vodom i krađe vode, automatika u prijenosu i obradi podataka očitanja mjerača, očitavanje vodomjera, a da mu se ne mora ni pristupiti, očitavanje vodomjera pod vodom i na nepristupačnim mjestima... samo su neke od prednosti i novosti ovog sustava daljinskog očitavanja vodomjera koji uz ostalo predviđa da se kontrola vodomjera i potrošnja vode kao i sve moguće promjene i kvarovi na vodomjerima prate preko mobitela i na internetu.

Veća učinkovitost

Tako primjerice djelatnici Komunalnog ovim sustavom dnevno mogu očitati i do tri tisuće vodomjera, a sadašnjim klasičnim načinom obilaska na terenu dnevno se jedva može obići stotinjak vodomjera. ”Nadam se kako ćemo u sklopu skorog ulaganja u vodovodni sustav Dubravska visoravan dio sredstava iskoristiti i za nabavu i uvođenje ovog zaista modernog sustava daljinskog očitavanja vodomjera”, rekao nam je ravnatelj Komunalnog poduzeća Marijo Čolić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?