Zajedno 
za pravdu

Oči Hrvata iz BiH uprte prema Haagu, potpora uznicima

Haag
29.05.2013.
u 09:24

Optužnica prema mišljenju braniteljskih udruga nije pravno utemeljena, politički je motivirana i nedokaziva. Zbog toga predmet i traje već čitavo desetljeće

I jučer su poruke ohrabrenja, nade i potpore stizale haaškoj šestorki iz cijelog svijeta. Osim molitve i posta za hrvatske uznike, brojne udruge i pojedinci su isticali činjenice iz prošlog rata koje su već pomalo zaboravljene.

Obrana od agresije

- Hrvatska Zajednica Herceg Bosna je bila legitimni oblik organiziranja hrvatskog naroda u cilju obrane od agresije, nužan zbog nezainteresiranosti i nedjelotvornosti središnjih vlasti BiH. Svi službeni dokumenti Hrvatske Zajednice (kasnije Republike) Herceg Bosne su u zaglavlju imali naziv “Republika Bosna i Hercegovina”, a zatim “Hrvatska Zajednica (odnosno Republika) Herceg Bosna”, i tim dokumentima nikada nije doveden u pitanje suverenitet BiH. Hrvatsko vijeće obrane (HVO) je jedna od legitimnih i legalnih oružanih formacija koje su branile BiH, što je prepoznalo i potvrdilo i Predsjedništvo BiH. Od tri teritorija pod kontrolom tri nacionalne vojske (ARBiH, HVO, VRS), jedino je teritorij pod kontrolom HVO (odnosno Hrvatska Republika Herceg Bosna), a suprotno navodima optužnice, ostao istinski multinacionalan (uz žalosnu činjenicu da je i tu bilo ružnih događanja). Na druga dva teritorija, pod kontrolom ARBiH i VRS, “drugih” je ostalo samo u tragovima. To će potvrditi i sljedeći popis stanovništva, a posebna je šteta što već nije proveden - poručili su iz Udruge Troplet koja je također uputila potporu Prliću i ostalima.

Ne može narod biti kriv

Oni su istaknuli kako su zločini počinjeni na svim stranama, ali zločin nije počinio jedan narod, niti je postojao tzv. “udruženi zločinački pothvat”. - Ovakva optužnica je politička, krivo postavljena, nelogična, neprihvatljiva i nedokaziva, poručili su iz Tropleta. Svi koji su ovih dana uputili poruke potpore Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Valentinu Ćoriću, Berislavu Pušiću i Milivoju Petkoviću imaju isto mišljenje. Također, svi smatraju kako je sramotno da jedan sudski proces traje 10 godina, a što je slučaj s ovim predmetom. Osuđena je i činjenica da se na samu presudu čekalo dvije godine, čime se dodatno produžavala agonija hrvatskih uznika. - Stječe se dojam kako se cijeli slučaj odugovlači samo kako bi neki što duže primali plaće koje su ogromne. Sigurno je kako ni u jednoj drugoj instituciji ti ljudi neće imati slična primanja i zato se na presude čeka godinama, a procesi traju i više od desetljeća - ističe jedan od naših sugovornika. Stotine tisuća Hrvata danas će pred malim ekranima pratiti izricanje presude Prliću i ostaima, ali će pratiti i sve ostale događaje iz Haaga. Sve veće televizijske kuće imat će izravni televizijski prijenos iz haaške sudnice, a događaj se može pratiti i preko službene internetske stranice Haaškog suda. Upravo su preko službenih stranica suda mnogi pratili tijek suđenja optuženim Hrvatima. Putem tog linka mnogi su gledali sučeljavanja generala Praljka sa Sudskim vijećem, rasprave Jadranka Prlića i sudaca oko pojedinih odluka suda koje nisu imale previše dodira s pravnom praksom i logikom. Mogli smo gledati i štrajk optuženih Hrvata koji su nekoliko puta, zbog, blago rečeno, čudnih odluka suda, odbijali doći u sudnicu, nisu uzimali lijekove koji su bili propisani...

Opasnost za Hrvatsku

Sve je to samo mali dio onoga što se u Haagu događalo posljednjih 10 godina. “Šestorka” je u Haagu branila i Hrvatsku koja je optužena u ovom slučaju za agresiju na BiH. - Ova presuda za Hrvatsku je možda najvažnija i potencijalno najopasnija. Jer, ne bi značilo samo neku ocjenu o eventualnim zbivanjima unutar Hrvatske nego upravo na međunarodnom planu. A to bi onda oštetilo inozemnu i međunarodnu poziciju Hrvatske - rekao je vodeći politički analitičar u Hrvatskoj, profesor političke filozofije u Zagrebu prof. dr. Žarko Puhovski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?