Rađanje

Očevi sudjeluju u djetetovu životu od prvog trenutka

Bebe
21.06.2012.
u 11:12

Uvjet je specijalistički tečaj gdje se budući očevi upoznaju s pripremama za porod

Sveučilišna klinička bolnica Mostar pridružila se prije dvije godine sve većem broju bolnica koje rade porođaje u nazočnosti očeva. Želja za porođajem uz partnera razumljiva je i svjetski je trend koji nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu.

Edukacije su uvjet

Kako bi mogli sudjelovati u trenutku dolaska svog djeteta na svijet, očevi prethodno moraju proći tečaj pripreme za porod, koji polaznici plaćaju 100 konvertibilnih maraka, tečaj je prošlo sedamdesetak parova. Predavači su ginekolozi, pedijatri, psihijatri, primalje i medicinske sestre. Tečaj se održava tijekom cijele godine, osim ljetnih mjeseci, a predavanja su predviđena ponedjeljkom i srijedom. Parovi koji su završili naš tečaj opušteniji su, prije svega, jer dolaze u već poznato okruženje i dobro surađuju s osobljem budući da znaju što mogu očekivati. Poglavito se muškarci mogu osjećati samouvjerenije jer tu nauče tehnike kojima mogu pomoći svojoj ženi da prođe kroz ovo iskustvo. Mogu naučiti kako joj biti potpora u rađaonici, fizička, ali i emocionalna.

U nepune dvije godine, koliko se održavaju tečajevi pripreme za porođaj, 69 očeva je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar nazočilo porođaju. Ukupan broj poroda tijekom protekle dvije godine je čak 3212.
- Naravno da se očevi moraju pripremiti kroz tečaj pripreme za porođaj, a to znači da moraju znati proces rađanja, razumjeti trudove i bolove te to shvatiti kao prirodni proces, u kojem samo pomažu ženi. Sama nazočnost porođaju se ne plaća, ali se tečaj pripreme za porođaj, što je ujedno i preduvjet nazočnosti oca na porodu, plaća 100 maraka - kaže Olivera Perić, glavna sestra na Porodiljnom odjelu.
Iskustva stečena unatrag dvije godine pokazuju da je uloga očeva jako bitna. Rodilje su smirenije, opuštenije, sigurnije i lakše podnose porođajnu bol. Većina očeva sve dobro podnosi, a rijetki su oni koje hrabrost napušta u određenim trenucima pa je stoga i njima potrebna pomoć.

Prirodni proces

Trudnice često žele pored sebe partnera. Osjećaj da nije sama trudnici je neprocjenjiv i pomaže joj da lakše prođe ovaj prirodni proces. Neke parove prisutnost oca djeteta na porođaju još više zbližava, dok postoje i parovi koji kažu kako to iskustvo neće više nikada ponoviti. Događalo se da muškarci padnu u nesvijest, ali ipak rijetko.

- Svakim danom sve je više parova koji žele biti informirani o porodu, koji žele znati što se događa i koje procedure se primjenjuju u porodu. Činjenica je da traže različite mogućnosti poroda i žele biti uključeni u sve odluke koje se tiču mogućih problema i komplikacija – zaključuje Perić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?