Studijsko putovanje

Očekuju se odobrenja za nove investicije u Ljubuškom

ALBA
17.07.2013.
u 09:43

Planovi ALBA planira u Ljubuškom započeti novi ciklus investicija 
koji bi dodatno unaprijedio sustav upravljanja otpadom u ovome gradu

Vijećnici općine Ljubuški su jučer upriličili studijsko putovanje u suradnji sa svojim komunalnim poduzećem ALBA po Hercegovini. Pri tome je težište bilo da se vidi praktično koje su predložene mjere ALBA PJ Ljubuški u budućnosti.

Sortirnica u Čapljini

U Čapljini se pogledala sortirnica ambalažnog otpada koja je pri komunalnom poduzeću. U Mostaru su bili upoznati s radom sortirnice papira i folije s kapacitetom od 300 tona mjesečno. Odlagalište otpada Uborak te novo odlagalište u Mostaru su bili posebna tema studijskog putovanja. Na kraju su vijećnici obišli poduzeće Grafotisak gdje su mogli vidjeti pretovarne stanice ALBA-e, kao i odvojeno prikupljanje otpada u pogonima. Očekuje se da će vijećnici poslije ovoga praktičnog upoznavanja programa ALBA-e uskoro pristupiti realizaciji predloženog plana usvojenog u izvješću o radu poduzeća. ALBA planira regionalno širenje na ostale općine u regiji, a u sklopu toga je općina Ljubuški izrazila želju postati suvlasnik postojećeg poduzeća ALBA radi zauzimanja strateške pozicije kao lidera u komunalnoj djelatnosti. Od nadzornog odbora poduzeća ALBA odobreno je razgovarati u tom pravcu.

Plan za 2013. godinu

Do kraja 2013. planirano je otvaranje novog regionalnog odlagališta u Mostaru. Očekuje se povećanje cijene deponiranog otpada većeg od 100 posto. Na regionalnom odlagalištu vršit će se kontrola otpada preko pokretnih traka i dodatno naplaćivati sve ono što ne pripada u kategoriju komunalnog otpada (gume, kabasti otpad, mesni otpad, medicinski otpad, itd.). U više navrata vršeni su razgovori s općinskim službama i predlagane pripreme koje imaju cilj izgradnju: reciklažno dvorište (izgradnjom reciklažnog dvorišta za komitente bi se omogućilo odvojeno odlaganje), animalni otpad (na ovaj način bi se smanjio maksimalno dotok nekomunalnog otpada), pretovarna stanica (izgradnjom pretovarne stanice bi se značajno smanjili troškovi transporta do regionalnog odlagališta otpada). Stalno investiranje ALBA-e na području općine Ljubuški privuklo je zanimanje i ostalih općina u Hercegovini koje sada razmišljaju o suradnji s ovom njemačkom tvrtkom. Iz ALBA-e poručuju kako imaju kapacitete, znanje i potreban novac za investicije kako bi sustavno riješili probleme odlaganja otpada na ovim prostorima, ali odluka o početku suradnje je na općinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?