PREVARENE ŠTEDIŠE

Očekuje se ovrha imovine Ljubljanske banke u korist štediša

ljubljanska banka (1)
VLM
22.06.2012.
u 09:36

Presuda vrijedna 81.118 dolara bh. građanina donesena je u Njemačkoj te potvrđena u Sloveniji

Nakon što su Slovenija i Hrvatska nedavno ponovno pokrenule pitanje vraćanja stare devizne štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci, uslijedila je lavina reakcija štediša u BiH koji su također štedjeli u toj banci. Građane u BiH posebice je obradovala vijest da će se početkom srpnja u Sloveniji izvršiti ovrha imovine Ljubljanske banke u ime deviznih štediša iz BiH koji je prije nekoliko godina dobio sudsku presudu u svoju korist u iznosu od 81.118 dolara.

Ovrha imovine

Navodi se kako će sudski izvršitelj već u prvom tjednu srpnja ući u prostorije Ljubljanske banke u glavnom gradu Slovenije, zaplijeniti imovinu koju tamo nađu, računala, namještaj i drugo, što je prvi slučaj zapljene imovine u ime stare devizne štednje.

- Točno je da će se u tom slučaju provesti izvršenje nad pokretnim stvarima Ljubljanske banke u korist klijenta iz BiH, izjavio je za Dnevni avaz ugledni ljubljanski odvjetnik Franc Bucik, koji je i vodio spomenuti proces u Sloveniji.

-Čuo sam za taj slučaj. Naime, kako je jedan državljanin BiH u Njemačkoj pokrenuo proces, a koji je, navodno sud u toj zemlji još prije nekoliko godina donio u njegovu korist. Također, tvrde da je na ljubljanskom sudu presuda potvrđena krajem 2010. godine te da je izdana i pravomoćna odluka. Moram reći da ja još nisam vidio tu odluku, niti imam o tome službenu potvrdu. No, u svakom slučaju, to bi bila presuda na osnovi koje bi i ostale oštećene štediše Ljubljanske banke u BiH mogle dobiti svoj novac, rekao je Izet Šehić iz poslovnice Starih deviznih štediša u Mostaru.

Moguće i do kraja godine

Oko 165 tisuća građana BiH ostalo je bez svojih ušteđevina u Ljubljanskoj banci.
Prema tvrdnjama Šehića i podružnica iz Mostara je podnijela optužnicu još prije četiri godine, međutim, iz Strasbourga nije stigao nikakav odgovor, ni potvrdan a niti je tužba odbačena.

Sporazumom o sukcesiji bivših jugoslavenskih republika, potpisanih 2001. godine, države se obvezuju da će riješiti ovo pitanje. Međutim, ni nakon 11 godina se ništa nije promijenilo. Milijuni maraka “leže” deponirani u bankama u Sloveniji, ali i Srbiji, kao depozit bivše “Invest banke”. Građani svoja prava traže na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Štediše očekuju da će do kraja godine konačno biti riješena njihova višegodišnja agonija. Sporazum o zajedničkom fondu BiH, Hrvatske, Makedonije i Slovenije s EU, mogao bi također riješiti ovaj problem štediša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?