Naftne prerađevine

Obvezna oznaka - “Nije po europskom standardu”

Nafta
03.01.2013.
u 09:59

Puštanje u promet goriva lošije kvalitete ako je riječ o domaćoj proizvodnji

Na benzinskim crpkama koje prodaju naftne prerađevine, na crpnim automatima, preko kojih se prometuje predmetno gorivo, ubuduće će morati biti obilježeni oznakom: “Nije po europskom standardu”. To nalaže u jednom od svojih članaka novi Zakon o naftnim prerađevinama u Federaciji BiH.

Praćenje kontrole kvalitete

Ovim zakonom uređuju se: strategija razvoja naftnog sektora, politika razvoja naftnog sektora, strateški plan razvoja naftnog sektora, akcijski plan, usklađivanje planova, bilanca naftnih prerađevina, energetske djelatnosti u sektoru naftnog gospodarstva, uvjeti i način obavljanja energetskih djelatnosti, uvoz naftnih prerađevina, dostavljanje podataka, reguliranje naftnog sektora, nadležnosti i obveze Regulatorne komisije, energetska dozvola, sadržaj i način izdavanja energetske dozvole. No, ono što je najznačajnije, ovim zakonom se regulira i kvaliteta naftnih prerađevina, označavanje crpnih automata, kontrola kvaliteta, opseg monitoringa za goriva niže kvalitetne razine. Zakonom je precizirano da se iznimno, na osnovi odluke, u promet mogu pustiti i goriva niže kvalitete od one propisane u jednom od članaka ovog zakona ako se radi o domaćoj proizvodnji. Međutim, kao što smo već naveli, na benzinskim crpkama morat će biti upozorenje s natpisom: “Nije po europskom standardu”. Naime, poznato je od ranije da na mnogim crpkama u BiH gorivo ne zadovoljava europske standarde. Iz tog razloga Zakon je posvetio posebnu pažnju kontroli kvalitete goriva. Praćenje kontrole kvaliteta i količina naftnih prerađevina vrši se u skladu s odlukom i ovim zakonom.

Monitoring će se obavljati po programu utvrđivanja usklađenosti kvalitete tečnih naftnih goriva koji najmanje jednom godišnje pravilnikom propisuje ministarstvo. Program propisuje opseg monitoringa svih vrsta tečnih goriva i LPG i dinamiku provedbe monitoringa za svakog energetskog subjekta posebno. Dinamiku provedbe monitoringa definiranu po energetskom subjektu, energentu, broju uzoraka i inspekcijskom tijelu utvrđuje ministarstvo najmanje jednom mjesečno i dostavlja Federalnoj upravi za inspekcijske poslove – Tehnička inspekcija. Na osnovi dinamike provedbe monitoringa Federalna uprava za inspekcijske poslove dostavlja naredbu inspekcijskim tijelima za uzimanje uzoraka.

Monitoring kvalitete goriva provodi inspekcijsko tijelo koje koristi usluge akreditirane laboratorije, a koji su sa sjedištem na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, o čemu izdaje uvjerenje o usklađenosti. Ukupan broj uzoraka jednog energenta, definiranih programom, proporcionalno će se rasporediti na akreditirana i ovlaštena inspekcijska tijela u skladu s opsegom akreditacije ispitnih laboratorija. Energetski subjekt nema mogućnost izbora inspekcijskog tijela i dužan je dopustiti uzorkovanje propisano zakonom.

Naknada za naftne rezerve

U slučaju da tijela tržišne inspekcije utvrde da energetski subjekt nije pravodobno dostavio izvještaj o prometu naftnim prerađevinama ili je dostavio pogrešne podatke, nalažu upravne i druge mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima i o istim izvještavaju ministarstvo.

Zakon također propisuje tehničke parametre potrebne za obavljanje energetske djelatnosti. Tako energetski subjekt mora osigurati vlastita ili iznajmljena skladišta zapremine minimalno 500 kubičnih metara u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. Također će morati osigurati vlastita ili iznajmljena skladišta zapremine minimalno 1000 kubičnih metara u roku od osamnaest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona te osigurati vlastita ili iznajmljena skladišta zapremine minimalno 2000 kubičnih metara u roku od trideset mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. Za obavljanje energetske djelatnosti, energetski subjekt mora posjedovati certifikate za prijevoz opasnih tvari za svaku jedinicu koju koristi za transport, te odgovarajuće dozvole za vozače. Zakonom je propisna i naknada za uspostavu rezervi naftnih prerađevina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?