Travnik

Obućar Jasmin štiteći “Ćiru” od lopova dobio šest mjeseci zatvora

ciro1
Foto: Srećko Stipović
1/3
27.04.2012.
u 10:52

Vlak Ćiro s parnom kompozicijom jedan je od rijetkih spomenika tehnike s kraja 19 . st.

Parna lokomotiva poznatija kao Ćiro otputovala je iz Travnika za Banoviće gdje će biti restaurirana. Nakon što se na lokomotivu ugrade i pokradeni dijelovi koji su završili na otpadu kao sekundarna sirovina bit će vraćena Zavičajnom muzeju Travnik koji je ovo i organizirao uz pomoć Udruženja građana Bosanski kolosijek te ljubitelja starih lokomotiva. Sredstva za prvu fazu radova osiguralo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Općina Travnik u iznosu od 20.000 KM. Treba osigurati još 30.000 KM u okviru čega je predviđeno dovršenje konzervatorsko-restauratorskih radova sa ugradnjom replika nedostajućih dijelova na lokomotivi - Vlak Ćiro koji se sastoji od parne lokomotive i kompozicije s jednim zatvorenim i jednim otvorenim vagonom, rijedak je spomenik tehnike s kraja 19. st.

Od ukupno 38 parnjača koliko ih je proizvedeno u Tvornici lokomotiva u Beču, osim ove u Travniku, postoje još svega tri primjerka koji se čuvaju u muzejima u Münchenu, Ljubljani i Froiahu (Austrija), izjavila je Fatima Maslić direktorica Zavičajnog muzeja Travnik. Zanimljivo je napomenuti da je u jedinom vagonu koji je također otišao na restauraciju i zaštitu, deset godina radio obućar Jasmin Nuhić koji je spašavajući Ćiru od lopova dobio šest mjeseci zatvora i kaznu od 50 KM. -Imao sam obućarsku radnju ovdje u jednom vagonu Ćire. Čuvao sam ga kao svoju kuću. Međutim neki lopovi su došli kako bi krali željezo i dijelove koje bi prodali u otpad. Kada sam ih uhvatio na djelu istukao sam ih i pozvao policiju. Dobio sam sudski poziv jer nisam smio pred policijom tući lopove pa me sud u Travniku osudio na šest mjeseci zatvora i 50 KM novčano. Na moju žalbu kazna zatvora pretvorena je u uvjetnu na 1,5 godinu zatvora, priča Jasmin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?