ANALIZA

Oboren rekord cijena hrane od prije tri godine

\'lidl zagreb 08.11.2007 ...lidl...kupovina...shopping...  Foto:Antonio Bronic\'
Antonio Bronić/Pixsell
07.01.2011.
u 10:28

Prema UN-ovoj agenciji za hranu FAO, stanje je posljedica većih troškova proizvodnje šećera, žitarica, nafte i mesa

Cijene hrane u prosincu prošle godine porasle su na rekordne razine, odnosno dostigle su najvišu razinu u povijesti. Oboren je rekord iz 2008. godine, kada je nagli rast cijena hrane doveo do nereda u više zemalja. Istodobno, Međunarodna agencija za energiju upozorila je da postoji opasnost da se ponovi financijska kriza iz 2008. godine, jer je cijena nafte opasno porasla. 

Ekonomist agencije Fatih Birol izjavio je za BBC da se svijet bliži, kako se izrazio, “katastrofalnim okolnostima iz 2008. godine”. - Visoka cijena nafte odigrala je 2008. godine značajnu ulogu time što je oslabila trgovinske bilance mnogih zemalja i umanjila prihode kompanija i kućanstava. Tada je, da podsjetim, prosječna cijena nafte iznosila 90 dolara, kolika je i danas, upozorio je glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju. Prema UN-ovoj agenciji za hranu FAO, ovakvo katastrofalno stanje je posljedica većih troškova proizvodnje šećera, žitarica, nafte i prerađevina od mesa.

Cijena šećera u 2010. je u porastu, što je trend već treću godinu zaredom, dok je cijena kukuruza na burzi u Chicagu u prosincu porasla najviše u posljednje četiri godine. Iz FAO-a su poručili da bi se trend poskupljenja mogao nastaviti i u ovoj godini ako ne dođe do značajnog povećanja proizvodnje žitarica na globalnoj razini.
UN-ova agencija predviđa da će u ovoj godini proizvodnja žitarica morati porasti za barem dva posto ako se želi izbjeći nestašica i glad u najsiromašnijim država. U 2010. je cijena kukuruza na burzi u Chicagu skočila čak 52 posto zbog zabrinutosti od suša u Argentini.

Porasle su i cijene bakra i pamuka, koje također dosežu rekordne visine. Sve u svemu, cijena robe diljem svijeta samo u proteklih šest mjeseci je porasla za 25 posto. Ekonomisti i brojni analitičari u BiH i inozemstvu tvrde da živimo u svijetu u kojem se zbog naglog rasta novih gospodarskih sila ograničene zalihe sirovina pojačano troše, a cijena im raste.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?